Είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ασθένειες που θα μπορεί στο μέλλον το Ελληνικό Σύστημα Υγείας να καλύπτει και να παρέχει ουσιαστικά πλήρη κάλυψη στον ασθενή. Με αυτά τα μελανά σημεία περιέγραψε την κατάρρευση της παρεχόμενης υγείας ο καθηγητής της Δημόσιας σχολής υγείας κ. Ιωάννης Κυριόπουλος ο πλέον εξειδικευμένος στα οικονομικά της υγείας όπως αναγνωρίζεται από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Ο καθηγητής μπροστά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας στο συνέδριο για το Μέλλον της Υγείας, τόνισε ότι η υγειονομική μεταρρύθμιση έχει αποτύχει ο δε πληθωρισμός της τα τελευταία χρόνια έχει πολλές καλές αλλά και κακοποιημένες πλευρές. Το ότι άλλαξε η κυβέρνηση και δόθηκε άλλος προσανατολισμός στην υγεία και την πολιτική απέναντι στον ανυπεράσπιστο πολίτη, ώθησαν στην αλλαγή αξιολόγησης και ιδεολογικής τακτικής.
Το ζήτημα είναι πώς να καλύψουμε τόσους πολίτες με λιγότερα σαφώς χρήματα και να δώσουμε και σωστή ποιότητα στην υγεία όλο και περισσότερου πληθυσμού που έπαψε να απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς η υγεία παίρνει κάτω από 6% του ΑΕΠ και έχει να καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων. Είμαστε 1,5 μονάδα κάτω από τα ποσοστά του ΟΟΣΑ. Ο ΕΟΠΥΥ έχει εγκαθιδρύσει ένα μονοψώνιο. Δεν έχει επάρκεια χρηματοδότησης και η ισότητα των πολιτών είναι αμφιλεγόμενη. Το 21% είναι ανασφάλιστοι, όπως και σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Όμως 3 εκατομμύρια πολίτες μένουν έξω από τις κρατικές δομές έστω και αν έχουν επί σειρά ετών πληρώσει τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Χρειάζονται 7,9 δις ευρώ για να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη να δοθούν φάρμακα και μια υποτυπώδης νοσοκομειακή κάλυψη. Όμως είμαστε ασυγχώρητοι που αυτοί οι πολίτες δεν έχουν λύση διαφυγής και αυτό απαιτεί επιτόπου λύση.
Έγινε προσπάθεια να μειωθεί η νοσοκομειακή δαπάνη με υποκατάσταση υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Αντί γι αυτό αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 28% στα νοσοκομεία, όχι γιατί αυξήθηκε η νοσηρότητα, αλλά γιατί ο κόσμος στράφηκε στο δημόσιο από αδυναμία να πληρώσει το ιδιωτικό. Η συμμετοχή στα φάρμακα είναι ένας γολγοθάς για κάθε ασθενή.Οταν το 2009 η δημόσια υγεία απορροφούσε 24 δις σήμερα καλείται να ζήσει με 9,5 δις και ακόμα ούτε και αυτά δεν τα έχει πάρει.
Ο καθηγητής κ. Άντριου Τζάκ (Andrew Jack) δήλωσε ότι όλη η Ευρώπη έχει 124 εκατομμύρια άτομα σε ευάλωτα στρώματα και ήδη το 34% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε αυτό το σκέλος πρώτη θιγμένη είναι η υγεία. Από τους πιο ευάλωτους είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Η ανεργία στην Ελλάδα αγγίζει επίσημα το 25% όμως και το 72% που δουλεύει λίγες ώρες δεν καταφέρνει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Τα λιγότερα έσοδα σημαίνουν και λιγότερη υγεία. Δεν παίρνουν φάρμακα δεν πηγαίνουν στον γιατρό δεν ακολουθούν μακροχρόνιες θεραπείες. Μόνο χαμένος είναι το κράτος που επένδυσε επάνω σε αυτόν τον πολίτη. Η Ελλάδα αγγίζει τα επίπεδα της Τουρκίας και της Αρμενίας σε αυτό τον τομέα.