Η γλυκοπατάτα είναι γνωστή, εδώ και χρόνια, σαν μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, αλλά μια νέα μελέτη ανέδειξε ακόμα περισσότερα θρεπτικά οφέλη. Χωρίς λίπος και χωρίς χοληστερόλη, οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β6, C και D, και περιέχουν επαρκείς πηγές σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Όπως και τα καρότα, είναι επίσης πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, ο πρόδρομος για την επεξεργασία βιταμίνης Α μέσα στο σώμα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας (LSU) δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό HortScience, δείχνοντας ότι τόσο τα ώριμα, όσο και τα μικρά φύλλα της γλυκοπατάτας, παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6.
Ο στόχος της μελέτης επικεντρώθηκε ειδικά για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε ασκορβικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6 σε μια ποικιλία από γλυκοπατάτες, συμπεριλαμβανομένης της γλυκοπατάτας Beauregard, που αναπτύχθηκε στο LSU το 1987 και θεωρείται σήμερα η πιο δημοφιλής ποικιλία στον κόσμο.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το περιεχόμενο της βιταμίνης σε όλο το φυτό, όπως τα φυλλώματά του και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των μπουμπούκιων, τους νέους μίσχους, τα νεαρά φύλλα, κλπ.
Στα αποτελέσματά τους διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (ΑΑ) διέφερε μεταξύ των διαφόρων τύπων ιστών, με τα μικρά φύλλα να περιέχουν το υψηλότερο ποσοστό. Βάσει της ίδιας μελέτης θειαμίνη δεν ανιχνεύθηκε στον ιστό του φυλλώματος, ενώ τα ώριμα φύλλα περιείχαν υψηλότερη ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκθέσεις που δείχνουν ότι τα φύλλα της γλυκοπατάτας μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή πολλών υδατοδιαλυτών βιταμινών στη διατροφή του ανθρώπου και τα καθιστά μια ελκυστική επιλογή στη διατροφή μας.