Την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με διοικήσεις – όπου αυτό απαιτείται – προκειμένου να μη τεθούν σε κίνδυνο εν εξελίξει έργα του ΕΣΠΑ στο χώρο της δημόσιας υγείας και να μη χαθούν χρήματα, ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης σε επιστημονική διημερίδα με θέμα την «καινοτομία στις υπηρεσίες υγείας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Συγκεκριμένα, χαιρετίζοντας τις εργασίες της διημερίδας, ο κ. Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η καινοτομία στη υγεία είναι ζητούμενο και μέσα από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, το ΣΕΣ, είναι το κυρίαρχο στοιχείο, συνεπώς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Προσωπικά θέλω να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες οι οποίες κάναμε όλοι μαζί – γιατροί, προσωπικό, διοικήσεις – τα περασμένα χρόνια, διότι από το 2011 και μετά καταβάλαμε μία μεγάλη προσπάθεια για να προμηθεύσουμε με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Μάλιστα κάναμε υπέρβαση στον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.
Τώρα πρέπει να τρέξουμε γρήγορα. Κάποια από τα έργα υλοποιηθήκαν, ορισμένα από τα μηχανήματα ήρθαν, κάποια άλλα έργα βρίσκονται στα δικαστήρια. Ο νόμος που προέβλεπε ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να τελειώνουν εντός δύο μηνών δεν έχει τηρηθεί. Υπήρχαν άγονοι διαγωνισμοί ή διαγωνισμοί που δεν προχώρησαν με ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων, αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην «ώρα μηδέν».
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος γιατί τα έργα αυτά δύσκολα μπορούν να μεταφερθούν στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης όπου τα χρήματα είναι λίγα και είναι για άλλο σκοπό. Είναι για πρωτοβάθμια πρόληψη και όχι για δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Συνεπώς πρέπει να τρέξουμε γρήγορα.
Ζητάμε από το υπουργείο να στελεχωθούν γρήγορα τα νοσοκομεία από διοικήσεις, γιατί χωρίς αυτές δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις και κάποια έργα που είναι ήδη έτοιμα προς συμβασιοποίηση ή προς διενέργεια διαγωνισμών, δεν μπορούν να γίνουν αν δεν υπάρχει το διοικητικό συμβούλιο. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες στο μεταβατικό στάδιο, αλλά δεν μπορεί αυτή η διαδικασία να αποτελέσει «ναυάγιο» για τα μηχανήματα τα οποία είναι χρήσιμα για τη δημόσια υγεία.
Έχουμε εντάξει και προχωρήσει 51 έργα στη Θεσσαλία ύψους 48,2 εκ. ευρώ σε συνεργασία με το Υπουργείο και το υγειονομικό προσωπικό. Αυτός ο κόπος δεν πρέπει να πάει χαμένος όπως συνέβη με τα 19 χαμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Αυτό το ζήτημα λοιπόν πρέπει να λυθεί γρήγορα.
Αύριο, ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, θα έχουμε μία συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο σε θέματα Περιφερειακής Πολιτικής. Έχω ζητήσει και θα ξαναζητήσω παράταση του ΕΣΠΑ γιατί χωρίς τουλάχιστον εξάμηνη παράταση, το πρόγραμμα δε θα ολοκληρωθεί και αυτό θα αποτελέσει «ναυάγιο» για τα οικονομικά της χώρας. Θα χρειαστεί να συνεχιστούν τα έργα από εθνικούς πόρους που όμως δεν υπάρχουν.
Πιστεύω και το υπουργείο να ζητήσει επίσης την παράταση για να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες.
Θέλω τέλος να σταθώ στο σπουδαίο έργο που γίνεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τους γιατρούς και το προσωπικό ενώ για τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας θα ζητήσουμε τη στελέχωσή της με το απαιτούμενο προσωπικό».