Στο δρόμο της απόλυσης τρεις νοσηλευτές που είχαν καταθέσει «μαϊμού» δικαιολογητικά πρόσληψης
Στο δρόμο της απόλυσης τρεις δημόσιοι υπάλληλοι του ΕΣΥ στη Μαγνησία. Μετά από τον ενδελεχή έλεγχο που έγινε με εντολή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και διήρκησε ένα χρόνο, οι ελεγκτές «έπεσαν» πάνω σε τρεις περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσληψη τριών νοσηλευτών.
Τα «μαϊμού» δικαιολογητικά εντοπίστηκαν σε δομή ψυχικής υγείας του Νοσοκομείου Βόλου όπου βρέθηκε ένας νοσηλευτής να έχει προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά, ενώ οι άλλες δύο περιπτώσεις νοσηλευτών που αφορούν σε περιφερειακό Κέντρο Υγείας της Μαγνησίας.
Ο έλεγχος ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο σε όλη την Ελλάδα. Με εντολή του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το γραφείο Προσωπικού του Νοσοκομείου Βόλου όπως και της 5ης ΥΠΕ όπου πλέον ανήκουν τα Κέντρα Υγείας, άρχισαν να κάνουν φύλλο και φτερό όλες τις συμβάσεις των υπαλλήλων.
Διοικητικοί, νοσηλευτές αλλά και γιατροί «μπήκαν» στο μικροσκόπιο. Οι φάκελοι «υποβλήθηκαν» σε εξονυχιστικό έλεγχο, ενώ επιβάλλονταν βάσει των οδηγιών του Υπουργείου και η διασταύρωση των δικαιολογητικών από τις αρμόδιες διοικητικές, πανεπιστημιακές και άλλες αρχές . Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος, που η όλη διαδικασία του ελέγχου κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, μετά τη διαπίστωση των πλαστών δικαιολογητικών, ενημερώνεται ο δημόσιος φορέας που απασχολείται ο δημόσιος υπάλληλος, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει την διαπιστωτική πράξη αυτοδίκαιης αργίας και απόλυσης του υπαλλήλου.
Η υπόθεση όμως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα διαβιβαστεί και στην εισαγγελία, για να διερευνηθεί εάν υπάρχει ποινικό μέρος (απάτη, πλαστογραφία). Επίσης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρεμβαίνει διεκδικώντας και επιστροφή των μισθών που έχουν καταβληθεί.
Στην περίπτωση της ψυχικής δομής του Νοσοκομείου Βόλου όπου εντοπίστηκε νοσηλευτής με πλαστά δικαιολογητικά, ήδη έχει ενημερωθεί η υπηρεσία του στην Αθήνα, καθώς στο Βόλο, ήταν αποσπασμένος από την οργανική του θέση σε νοσοκομείο της Αττικής.
Στις άλλες δύο περιπτώσεις που αφορούν σε περιφερειακό Κέντρο Υγείας της Μαγνησίας, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι του ελέγχου επιλήφθηκε το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς είχε προηγηθεί και καταγγελία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τους ελέγχους που έχουν γίνει σε όλη τη χώρα υπό το μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και σε διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΣΥ καταδείχτηκαν πολλά αρνητικά στοιχεία.
Σημαντικό ποσοστό υπαλλήλων αποδείχτηκε ότι διέθετε τουλάχιστον δύο… πλαστά πτυχία ξένων γλωσσών – τα οποία βεβαίως «μεταφράζονταν» σε σημαντικά επιδόματα στο βασικό μισθό. Κάποιοι ακόμη πιο γλωσσομαθείς είχαν προσκομίσει και τρία πτυχία ξένων γλωσσών. Σημαντικός αριθμός εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΣΥ διέθετε επίσης πλαστό τίτλο ECDL, τη βεβαίωση που πιστοποιεί γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών – μια βεβαίωση που μαζί με το πτυχίο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας αποτελούσαν τα…διαβατήρια για το Δημόσιο τη δεκαετία του 1990, ενώ στον ήδη εργαζόμενο δημόσιο υπάλληλο πρόσθεταν μόρια σημαντικά για την ανέλιξή του και την αμοιβή του.