Στο βιβλίο «Μηνύματα από το σώμα και η ψυχολογική τους ερμηνεία» της Narayan Singh Khalsa Ph. d. Kλινικής Ψυχολόγου και Δρ. Βίκυς Σίμου αναφέρει για τις ερεθισμένες πονεμένες και άκαμπτες αρθρώσεις.
Ο άνθρωπος έχει έντονη τάση για ακινητοποίηση, αυτό-επίκριση, έλλειψη αυταξίας, φόβο, θυμό, και μια αίσθηση ότι είναι αλυσοδεμένος , περιορισμένος και φυλακισμένος. Νοιώθει ότι δεν τον αγαπούν. Δεν επιτρέπει στον εαυτό του να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό του, εφόσον δεν τον εμπιστεύεται , πράγμα που οδηγεί σε σοβαρούς περιορισμούς.
Θέλει απελπισμένα να έχει ελευθερία κινήσεων και να αξιοποιήσει τις ικανότητές του. Είναι μονίμως θυμωμένος που οι άλλοι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους κι έτσι είναι υποχρεωμένος να κουβαλάει υπερβολικό φορτίο κατά τη γνώμη του….
Όπως και να έχει… πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται τα βράδια από τον πόνο, και την ημέρα έχουν περιοριστεί οι δυνατότητές τους να τρέξουν όπως έτρεχαν… Και επειδή τον τελευταίο καιρό ακούμε ότι γίνονται πολλές αρθροπλαστικές, θεωρήσαμε σωστό να αναφερθούμε και σε μία τεχνική πολύ παλιά που όμως οι περισσότεροι ορθοπεδικοί έχουν εγκαταλείψει! Η οστεοτομία γόνατος είναι μια «παραγκωνισμένη», αλλά εξαιρετικά ευεργετική τεχνική.
Τι είναι;
Είναι αυτό που λέει η ονομασία της επέμβασης, «τομή στο οστό» στην περιοχή του άνω τμήματος της κνήμης ή του κάτω τμήματος του μηρού κοντά στην άρθρωση, αλλά το πολύ σημαντικό, «ΕΞΩ» από αυτή.
Το αποτέλεσμα είναι να αποφορτίζει το τμήμα του γόνατος που λόγω αρθρίτιδας πονάει, να μειώνει την πίεση πάνω στο χόνδρο της άρθρωσης (επιβραδύνει ή σταματάει δηλαδή την καταστροφή αυτής) και την επαναφέρει κατά τον δυνατό στην πρότερη φυσιολογική κατάσταση.
Που απευθύνεται;
Η τεχνική αυτή απευθύνεται σε νέα και μέσης ηλικίας άτομα με ανερχόμενη αρθρίτιδα. Κι όταν λέμε αρθρίτιδα εννοούμε την ιδιοπαθή οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι αρκετά συχνή πάθηση (και με γονιδιακή αιτιολογία) και η οποία αναπτύσσεται όταν ο μηρός και η κνήμη (που συμμετέχουν στην άρθρωση του γόνατος) αρχίζουν να χάνουν τον φυσιολογικό τους άξονα.
Τότε το γόνατο αρχίζει να γίνεται ραιβό (να κυρτώνει προς τα έξω ) ή βλαισό (να κυρτώνει προς τα έσω, προς το άλλο γόνατο δηλαδή). Αυτό ακριβώς διορθώνει η οστεοτομία, επαναφέροντας τον άξονα του γόνατος στο φυσιολογικό. Έτσι εξαφανίζονται όλα τα συμπτώματα με κύριο τον πόνο, αλλά και σταματάει η βλάβη στην άρθρωση.
Ποιά τα πλεονεκτήματα γόνατος της οστεοτομίας σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική;
1) το βασικότερο πλεονέκτημα της οστεοτομίας είναι ότι ο ασθενής διατηρεί τη δική του άρθρωση, ενώ στην ολική αρθροπλαστική αφαιρείται και αντικαθίσταται.
2) Βασικό επίσης πλεονέκτημα είναι ότι στον ασθενή που έχει υποβληθεί σε οστεοτομία γόνατος, δεν επιβάλλονται περιορισμοί σε φυσικές δραστηριότητες (σκληρή εργασία, αθλητισμός , πολλές σκάλες, μεταφορά βάρους), όπως στην ολική αρθροπλαστική γόνατος και μπορεί άνετα να συμμετέχει σ’ αυτές, ακόμη και σε πολύ απαιτητικό επίπεδο σημαντικής καταπόνησης.
Είναι βαριά επέβαση;
Η οστεοτομία γόνατος είναι πολύ απλή και ελαφριά επέμβαση από την ολική Αρθροπλαστική. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος. Από την εμπειρία μου η ανάρρωση μετά από οστεοτομία είναι ταχύτατη. Ο ασθενής σηκώνεται από την πρώτη ημέρα της επεμβάσεως και βαδίζει με πατερίτσες 6 – 8 εβδομάδες.
Πόσο κάθομαι στο νοσοκομείο;
Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 48-72 ώρες.
Τελικά τι να προτιμήσω;
Η τελική επιλογή ανήκει στον ιατρό που θα επιλέξετε ο οποίος πρέπει να είναι εξειδικευμένος στην τεχνική της οστεοτομίας έτσι ώστε να υπάρχει πολύ καλό και επιθυμητό αποτέλεσμα.
Συμπερασματικά η οστεοτομία γόνατος μπορεί να εξαλείψει το σύμπτωμα του πόνου και να καθυστερήσει την εξέλιξη της οσεοαθρίτιδας για πολλά χρόνια επιτρέποντας στον πάσχοντα να ζήσει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, μεταθέτοντας για αργότερα ή αποφεύγοντας τελείως την χρήσιμη μεν αλλά αναπηρική επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Κλειδί για την επιτυχία της τεχνικής είναι η έγκυρη διάγνωση και ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός.