Ενώ οι δύο κορυφαίες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως – καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο – είναι παγκόσμιες προτεραιότητες για την υγεία, η τρίτη κατά σειρά δολοφόνος, η φλεβική θρομβοεμβολή (VTE) ή θρόμβωση στο πόδι και τους πνεύμονες, δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Δυστυχώς η θρομβοεμβολή δείχνει να προτιμάει αφ ενός τις γυναίκες αφ ετερου αυτές που παίρνουν αντισυλληπτικά ή όσες δέχονται ορμονοαντικατάσταση στην εμμηνόπαυση. Ειδικά η κατάσταση γινεται πιο επικίνδυνη όταν συνδυάζεται με τσιγάρο εκ μέρους του ασθενή. Γι αυτό όσοι προτείνουν τις παραπάνω τακτικές ειδικά οι γυναικολόγοι πρέπει να παίρνουν υπόψιν τους κα ιτις άλλες παραμέτρους.
Η έλλειψη προσοχής εδώ και δεκαετίες και η μη σωστή διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις αυτής της ύπουλης και δυνητικά απειλητικής για τη ζωή του ασθενού αλλά και σε μεγάλο βαθμό ιάσιμης ασθένειας πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, τόνισαν όλοι οι ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την οργάνωση τριημερίδας με θέμα “ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΗΣ” από την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής.
Υπολογίζεται ότι 1-3 άτομα ανά 1000 θα πάθει φλεβική θρομβοεμβολή , τόνισε ο κος Χρ. Μαλτέζος, Δ/ντής Συντονιστής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΚΑΤ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής.
Στην Ευρώπη, 650.000-ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000-Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού (86.831), ο καρκίνος του προστάτη (63.636), τα τροχαία ατυχήματα (53.599) και το AIDS (5.860).
Η ακριβής συχνότητα της νόσου είναι δύσκολο να καθοριστεί ενώ τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν δυνατό πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, έντονο βήχα, ταχύπνοια, ταχυκαρδία και απώλεια συνείδησης.
Για να μειωθεί ο κίνδυνος της θρομβοεμβολής, συνέχισε ο κος Μαλτέζος, θα πρέπει να:
• διατηρήσουμε όλοι μας ένα δραστήριο τρόπο ζωής και να ασκούμεθα καθημερινά εάν αυτό είναι δυνατόν. Περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία είναι οι πλέον βασικές.
• Διαχειριστούμε το βάρος μας με άσκηση και με σωστή και υγιεινή διατροφή
• Μην καπνίζουμε
• Να φοράμε ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
• Ελέγχουμε την πίεση του αίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να την μειώσουμε εάν αυτό είναι απαραίτητο
• Να αναφέρουμε τυχόν ιστορικό θρομβοεμβολής στον γιατρό μας
• Να αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις ελέγχου των γεννήσεων εκτός των αντισυλληπτικών χαπιών ή της θεραπείας ορμονικής αντικατάστασης κατά την εμμηνόπαυση.
• Να μην μένουμε καθισμένοι στη θέση σας στον αεροπλάνο για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Είτε να περπατάμε είτε να κάνουμε ασκήσεις διάτασης των ποδιών καθισμένοι ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά και να αποφεύγουμε το αλκοόλ.
• Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να ρωτάμε τον γιατρό μας ώστε να προλάβουμε την εν των βάθει φλεβική θρόμβωση.
Σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να λαμβάνει λεπτομερές ιστορικό και να αξιολογεί πάντοτε τον ασθενή για κίνδυνο θρομβοεμβολής και να καθορίζει τη λήψη μέτρων για την αποφυγή του.
Στόχος της θεραπείας, επεσήμανε ο κος Π.Αντωνιάδης, Δ/ντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν.Ν.Ιωνίας “ Η Αγία Όλγα” , μέλος Δ.Σ. της ΕΕΑΕΧ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Τριημερίδας είναι η αποκατάσταση της βατότητας του αγγείου, η αποφυγή της νέκρωσης της περιοχής και η ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς.
Για την θεραπεία της θρομβοεμβολής είναι διαθέσιμα σήμερα στην ιατρική κοινότητα αποτελεσματικά φάρμακα, η χρήση των οποίων απαιτεί πολύ καλή γνώση των ενδείξεων και των παρενεργειών τους από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν και ακολουθούν τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών.
Ειδικότερα, για τη διάλυση του θρόμβου χορηγούνται θρομβολυτικά φάρμακα ενώ για την παρεμπόδιση του σχηματισμού νέου θρόμβου χορηγούνται αντιπηκτικά.
Στα αντιθρομβωτικά φάρμακα ανήκουν η μη κλασματική ηπαρίνη , οι ηπαρίνες μικρού μοριακού βάρους, τα Κουμαρινικά , η ριβαροξαμπάνη και η δαμπιγκατράνη
Επί αντενδείξεως φαρμακευτικής αγωγής ή επεισοδίου πνευμονικής εμβολής συνίσταται η τοποθέτηση ομπρέλας στην κάτω κοίλη φλέβα.
Τέλος, όπως τόνισε ο κος Κων/νος Κατσένης, Αναπλ. Καθ. Αγγειοχειρουργικής και Δ/ντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Π.Γ.Ν.Α. “Αρεταίειο” και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Τριημερίδας, για να μειωθούν σημαντικά τα περιστατικά θροεμβοεμβολής, πρέπει η πολιτεία και η ιατρική κοινότητα να συνεργαστούν ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα.
Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε ο κος Κατσένης, ελπίζουμε να συμβάλουμε στη μείωση του αριθμού των αδιάγνωστων περιπτώσεων, να αυξήσουμε τις πιθανότητες εφαρμογής τεκμηριωμένων μέτρων πρόληψης της θρόμβωσης και να ενθαρρύνουμε τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να εξασφαλίσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης
Στην Τριημερίδα ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΗΣ, που θα πραγματοποιηθεί 19-21 Ιουνίου στο Πολεμικό Μουσείο, περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές και οι εκδοχές του προβλήματος σε διάφορες κατηγορίες ασθενών όπως είναι στον καρκίνο, στις χειρουργικές επεμβάσεις, στα εγκεφαλικά επεισόδια, στις ορθοπαιδικές επεμβάσεις, στις γυναικολογικές παθήσεις, στις επιπτώσεις των φαρμάκων στο παιδί, στην παιδική θρόμβωση, στην θρομβοφιλία κλπ.
Οι 130 περίπου ομιλητές θα καλύψουν όλο το φάσμα των καθιερωμένων και εφαρμοσμένων στο μοντέρνο κόσμο οδηγιών.