Η Πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, κα. Βάσω Μαράκα και η Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας, κα. Μόιρα Τζίτζικα , παρευρέθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στο πλαίσιο του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία, Α.Π. 7, 8, 9» του Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» .
Στόχος της Ε.Σ.Α.μεΑ., μέσω της Ημερίδας, ήταν να αναδειχθούν κατευθύνσεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις της διά βίου εκπαίδευσης η οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να συμβάλλει στην άμβλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και στην προώθηση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας. Έγινε παρουσίαση της φιλοσοφίας και των στόχων του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία» ενώ λειτούργησαν δύο ομάδες εργασίας που επεξεργάστηκαν το ζήτημα της διαλεκτικής σχέσης της εκπαίδευσης ενηλίκων με το αναπηρικό κίνημα και το θέμα της διά βίου εκπαίδευσης στην περίπτωση των ατόμων με βαριές αναπηρίες.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κος Ι. Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. . Κατά την ομιλία του τόνισε ότι τα Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία είναι εκπληκτικό εργαλείο .Τα έχουν παρακολουθήσει 2300 άτομα σε 50 πόλεις ανά την Ελλάδα και ολοκληρώνουν τον κύκλο τους αυτόν τον μήνα.
Ο Ο.Η.Ε. στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με το άρθρο 24 «Εκπαίδευση», δικαιωματικά και με βιωματική αντίληψη της αναπηρίας επαναπροσδιορίζει το δικαίωμα στην μάθηση. Η λήψη νομοθετικών μέτρων κρίνεται αναγκαία και προβλέπεται θεσμοθέτηση ελέγχου των Προγραμμάτων Δια Βίου Εκπαίδευσης με συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ.
«Η αναπηρία δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα. Επιβάλλεται να γίνει αντίληψη ζωής πως τα άτομα με αναπηρία μπορούν να συμμετέχουν στον κοινωνικό και πολιτικό κορμό. Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς !», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κος Βαρδακαστάνης.
Στην Ημερίδα μίλησαν επίσης ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, άτομα με αναπηρία κ.ά. προκειμένου να δοθούν ερεθίσματα για κριτική προσέγγιση και γόνιμο διάλογο.