Πριν καλά καλά μάθει το αντικείμενο του φαρμάκου-όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί- ο Μάκης Βορίδης- προχωρά σε ρυθμίσεις που επιβαρύνουν τις τσέπες των ασθενών ενώ υποχρεώνουν και τους φαρμακοποιούς να χορηγήσουν το φθηνότερο φάρμακο.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Από τη μία το πλαφόν στους γιατρούς που δεν τους επιτρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό ανά ασθενή. Από την άλλη η ρύθμιση που προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη διαφορά από την τιμή αποζημίωσης μέχρι την λιανική τιμή του φαρμάκου αν είναι πρωτότυπο (έστω και αν δεν υπάρχει γενόσημο).
Και τέλος και η νέα προειδοποιητική ρύθμιση Βορίδη προς τους φαρμακοποιούς πως είναι υποχρεωμένοι να προωθούν το φθηνότερο φάρμακο, κάνει το κλίμα στην αγορά φαρμάκου εκρηκτικό.
Τα μέτρα του υπουργού Υγείας για να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δις ευρώ φέρνουν για άλλη μια φορά τους Έλληνες ασθενείς σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και αυτό διότι για να πάρουν ένα πρωτότυπο φάρμακο που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους θα πρέπει να πάρουν και την ευθύνη αλλά να πληρώσουν και από την τσέπη τους.
Μάλιστα με νέα απόφαση του ο υπουργός Υγείας βάζει στο παιχνίδι και τους φαρμακοποιούς καθώς προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις κατά την εκτέλεση των συνταγών, με κυρώσεις για όσους τις παραβαίνουν.
Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφασή του που έχει βγει ήδη σε ΦΕΚ οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να δίνουν στους ασφαλισμένους εκείνο το φάρμακο που θα έχει τη χαμηλότερη λιανική τιμή.
Μάλιστα θα πρέπει να τους ενημερώνουν και για το ποσό συμμετοχής. Εάν όμως ένας ασθενής επιμένει να λάβει το πρωτότυπο που του έγραψε ο γιατρός θα πρέπει και να πληρώνει και να υπογράφει ότι ο ίδιος το επέλεξε.
Στις ρυθμίσεις Βορίδη αντιδρούν και οι γιατροί καθώς ο ΙΣΑ επισημαίνει: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι σημαντική αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, επιφέρει η υπουργική απόφαση που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα 14-7-2014, η οποία προβλέπει την εξ ολοκλήρου επιβάρυνση του ασθενή, της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή αναφοράς και στην τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου που επιλέγει.
Η επιβάρυνση αυτή ισχύει πλέον όχι μόνο για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν γενόσημο αλλά και για τα πρωτότυπα φάρμακα που είναι αναντικατάστατα και ο ασθενής δεν έχει περιθώριο επιλογής. Καθώς θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά από την τιμή αναφοράς που προσδιορίζεται με βάση την κατηγορία ομοειδών φαρμάκων στην οποία ανήκει το φάρμακο».