Ackee
Το φρούτο αυτό, που ευδοκιμεί στη Δυτική Αφρική και είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την Τζαμάικα, μπορεί να προκαλέσει εμετό αν φαγωθεί πρωτού ωριμάσει πλήρως. Η αιτία; Μια τοξίνη που ονομάζεται υπογλυκίνη. Μπορείτε να το δοκιμάσετε μόνο αν έχει σκάσει και έχει ανοίξει από μόνο του.
Ωμά κάσιους
Ακόμα κι αν δεν έχετε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, ποτέ μη φάτε κάσιους κατευθείαν από το δέντρο. Τα ωμά κάσιους περιέχουν την ουσία urushiol, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία σε μεγάλες ποσότητες. Οι σακούλες με “ωμά κάσιους” στα καταστήματα είναι βέβαια ακίνδυνες, αφού έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να αφαιρεθεί αυτή η επικίνδυνη χημική ουσία.
Cassava (Μανιόκα)
Σε πολλά μέρη της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής χρησιμοποιούν αυτή τη ρίζα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αφού όμως πρώτα το έχουν μαγειρέψει πολύ καλά. Όταν μασηθεί, η ακατέργαστη μανιόκα απελευθερώνει το ένζυμο linamarase, που μοιάζει με το κυάνιο και έχει παρόμοια αποτελέσματα.
Hákarl
Αυτός ο καπνιστός καρχαρίας από τη Γροιλανδία κερδίζει μια θέση σε αυτή τη λίστα καθώς το συγκεκριμένος είδος δεν διαθέτει ουροποιητικό σύστημα- πράγμα που σημαίνει ενδεχομένως ότι τοξικές ουσίες αποθηκεύονται στο κρέας. Χρειάζεται μια διαδικασία 6 μηνών για να καταστεί βρώσιμος.
Elderberries
Δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα αν γευτείτε αυτά τα μούρα ώριμα σε μαρμελάδα ή σε ζελέ. Χρησιμοποιούνται μάλιστα και στην ομοιοπαθητική για τη θεραπεία πληγών του δέρματος και κατά του κρυολογήματος. Ωστόσο, τα φύλλα, τα κλαριά και οι σπόροι τους μπορεί να σας προκαλέσουν ναυτία καθώς κι άλλες πιο σοβαρές μορφές ασθένειας.
Blood Clams
Όλοι γνωρίζουμε για τις τροφικές δηλητηριάσεις από θαλασσινά και πιο συγκεκριμένα από οστρακοειδή. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα όστρακα, που τα συναντάμε κυρίως στον Κόλπο του Μεξικού, στον Ατλαντικό και σε ορισμένα τμήματα του Ειρηνικού, είναι από τα πιο επικίνδυνα. Ο λόγος; Ζουν σε ένα περιβάλλον με χαμηλότερο οξυγόνο και γι’ αυτό το λόγο φιλτράρουν περισσότερο νερό για να πάρουν το θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Έτσι μπορούν να καταπιούν περισσότερους ιούς και βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Α, του τυφοειδούς πυρετού και της δυσεντερίας. Αν τα συναντήσετε, ρωτήστε για την προέλευσή τους και αποφύγετε εκείνα από τα νερά της Κίνας, καθώς ευθύνονται για τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας.
Ψάρι Fugu
Ίσως το πιο γνωστό έδεσμα σε αυτή τη λίστα. Μπορεί να μαγειρευτεί μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους σεφ καθώς τα εσωτερικά του όργανα- ειδικά το συκώτι, τα έντερα και οι ωοθήκες- περιέχουν συμπυκνωμένες ποσότητες μιας παραλυτικής ένωσης που ονομάζεται τετροδοτοξίνη, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο σε περίπτωση κατάποσης, αφού είναι 1.200 φορές πιο τοξική από το κυάνιο.
Χταπόδι Sannakji
Οι τολμηροί γευσιγνώστες μπορεί να βρεθούν στο δίλλημα αν θα δοκιμάσουν αυτή την κορεατική συνταγή με ωμό μωρό χταπόδι. Δώστε προσοχή: Επειδή τα άκρα των κεφαλόποδων περιέχουν νευρώνες, συνεχίζουν να κινούνται και οι βεντούζες τους είναι ενεργές ακόμα και αφού έχουν αποκοπεί από το σώμα κι έχουν βουτηχτεί σε σπόρους από σουσάμι. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν μασάτε προσεκτικά και επανειλημμένα μπορεί να κολλήσουν στο λαιμό σας, προκαλώντας ακόμα και πνιγμό.
Casu Marzu
Αυτό που ο περισσότερος κόσμος θα θεωρούσε πραγματικά αηδιαστικό, οι κάτοικοι της Σαρδηνίας το αποκαλούν παράδοση. Πρόκειται για ένα είδος τυριού από πρόβειο γάλα, στο οποίο “κατοικούν” ζωντανές προνύμφες και το οποίο έχει απαγορευτεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προνύμφες αυτές δεν είναι θανατηφόρες, αλλά μπορούν να επιβιώσουν και μετά την κατάποση και συνεπώς να δημιουργήσουν γαστρεντερικό πρόβλημα.
Άγρια μανιτάρια
Μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά στην πραγματικότητα κάποια άγρια μανιτάρια μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή. Για παράδειγμα, ο Αμανίτης ο φαλλοειδής (Amanita phalloides). Πρόκειται για ένα άσπρο μανιτάρι, το καπέλο του οποίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, έχει μια πρασινοκιτρινωπή απόχρωση. Η κατανάλωσή του σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ηπατική, νεφρική και καρδιακή βλάβη που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.