Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Weizmann του Ισραήλ, παρότρυναν 18 παιδιά με αυτισμό και 18 συνομήλικα τους να μυρίσουν ευχάριστες (π.χ τριαντάφυλλο) αλλά και δυσάρεστες (π.χ ψάρια) οσμές.
Οι ερευνητές κατέγραφαν την ανταπόκριση των παιδιών στις μυρωδιές, δηλαδή μετρούσαν πόσες φορές μύρισαν, τον ρυθμό εισπνοής, το μέσο ρυθμό εισπνοής και πόσο διαρκούσε η συγκέντρωση σε κάθε οσμή.
Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά χωρίς αυτισμό άλλαζαν τον τρόπο που μύριζαν τις άσχημες μυρωδιές εντός 0,3 του δευτερολέπτου. Δηλαδή έπαιρναν γρήγορα πολύ μικρότερες εισπνοές των δυσάρεστων οσμών και μεγαλύτερες εισπνοές των ευχάριστων. Τα παιδιά με αυτισμό, ωστόσο, συνέχισαν να μυρίζουν χωρίς εναλλαγές.
Ο ερευνητής του ινστιτούτου και επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Noam Sobel δήλωσε πως η διαφορά στην οσφρητική τάση μεταξύ των παιδιών ήταν εκπληκτική καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν σωστά 17 από τα 18 παιδιά με αυτισμό.
Με δεδομένη την πιθανή διαφοροποίηση της όσφρησης στον αυτισμό, ενδεχομένως να μπορεί να υπάρξει στο μέλλον ένα διαγνωστικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού στη βρεφική ηλικία.