Στα 2 δις ευρώ θα παραμείνει τελικά το ποσό για την φαρμακευτική δαπάνη για το 2015 και μάλλον και για το 2016 σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν στελέχη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος( ΣΦΕΕ) την Πέμπτη 16 Ιουλίου με τα αρμόδια κλιμάκια των Θεσμών στις Βρυξέλλες και τον αρμόδιο για θέματα υγείας της Τρόικας και παλιό μας γνώριμο κ. Τζουζέπε Καρόνε.
Η συνάντηση αυτή έγινε μετά από πληροφορία που διέρρευσε προκαλώντας έντονη ανησυχία στην φαρμακευτική αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την οποία η φαρμακευτική δαπάνη θα περιορισθεί στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 1,59 δις ευρώ, από τα 2 δις που είναι σήμερα.
Από την συνάντηση έγινε σαφές από τους Θεσμούς προς τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ , ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν πρόκειται να μειωθεί κάτω από τα 2 δις ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αποσυνδέεται από το ΑΕΠ.
Η διαβεβαίωση αυτή ανακούφισε τα στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών που ήδη έχουν εκφράσει ότι και η παρούσα δαπάνη που ανέρχεται στα 2 δις εκατ. ευρώ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια, αναγνώρισαν τις τεράστιες προσπάθειες που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο φαρμακευτικός κλάδος, συνεισφέροντας σημαντικά στην περιστολή και στον εξορθολογισμό των δαπανών και πως μετά από ένα τόσο μεγάλο αγώνα δρόμου μεταρρυθμίσεων, δεν τίθεται θέμα να πειραχτεί και άλλο ο τομέας του φαρμάκου και από εδώ και πέρα ήρθες ο καιρός να συμβάλλουν και τα άλλα κέντρα κόστους στον περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών.
Επίσης, στην συνάντηση τέθηκαν και θέματα που θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και αφορούν στην ανάγκη για διείσδυση ακόμη περισσότερων γενοσήμων στο σύστημα, καθώς και να εισέλθουν ακόμη περισσότερα νέα φάρμακα, ενώ ταυτόχρονα θα ανατιμολογηθούν τα παλιά φάρμακα.
Όσον αφορά το κομμάτι των ληξιπρόθεσμων οφειλών , οι εκπρόσωποι των Θεσμών τόνισαν με έμφαση, πως είναι ανάγκη όλες οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους
Σχετικά με την δαπάνη για τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια που συμπεριλαμβάνεται στα 2 δις ευρώ για το φάρμακο , όπως τόνισε ο κ. Καρόνε στη συνάντηση, δεν είναι αρμόδιοι οι Θεσμοί για το θέμα τονίζοντας ότι αυτό ανήκει στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας , και καλό θα ήταν να το δει ξεχωριστά. Όποτε εμβόλια και ανασφάλιστοι παραμένουν στην παρούσα δαπάνη αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπορεί να τα εντάξει σε κονδύλι του εθνικού προϋπολογισμού.