Στην αρχαιότητα στα Ασκληπιεία υπήρχε μόνο ένας ναός, αυτός της θεάς Αφροδίτης. Για τους Έλληνες η Αφροδίτη ήταν η θεά του Έρωτα και της Ομορφιάς
Ο αναγραμματισμός της λέξης “Αφροδίτη” μας δίνει ακριβώς τη λέξη «Διατροφή». Οι πρόγονοί μας, μας λένε ότι αν θέλουμε να «ρέει» η ενέργεια στο σώμα μας και την ζωή μας (Ερωτας = Ε – ρέω) και να έχουμε ψυχική – πνευματική ισορροπία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατροφή.
Καρολίνα Κάπογλου Ευαγγελία – Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Επιστημονική διευθύντρια της διαιτολογικής μονάδας «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ». ΙΩΑΝΝΙΝΑ -δρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας logodiatrofis.gr.
Ο Πυθαγόρας είναι ο πρώτος διατροφολόγος της ανθρωπότητας μετά τον Ασκληπιό. Τι δίδασκε αλήθεια ο Πυθαγόρας; Δίδασκε ότι
« η ψυχή είναι αρμονία του σώματος. Ανήκει σ” αυτό όπως οι ήχοι ανήκουν στο όργανο που τους παράγει κι έχει ανάγκη της καθαρής τροφής».
Απέτρεπε μάλιστα τους μαθητές του να τρώνε έμψυχα και να πίνουν οίνο. Είχε προχωρήσει αρκετά στο θέμα της τροφής και της πέψης. Απέτρεπε τους μαθητές του να τρώνε όσπρια γιατί τα θεωρούσε δύσπεπτα. Πίστευε στην αξία των ωμών τροφών (λαχανικά, φρούτα, γάλα, μέλι, φύτρα σταριού, ξηρούς καρπούς, σταφίδες).
Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτές οι τροφές έχουν όλα τα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για να έχει νοητική, σωματική και συναισθηματική υγεία.
Σύμφωνα με δύο μελέτες το 2009 , που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία από τα πανεπιστήμια Λας Πάλμας και Ναβάρα αλλά και στο Λονδίνο από το Πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο μπορεί να εμποδίσει την κατάθλιψη.
Το τι τρώμε φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αισθανόμαστε, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ορισμένοι τύποι τροφίμων περιέχουν συστατικά ουσιώδους σημασίας για την καλή ψυχική υγεία, των οποίων η έλλειψη μπορεί να επιδεινώσει ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.
Σύμφωνα με ακόμη δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις, η μεσογειακή δίαιτα
προστατεύει από την κατάθλιψη. Οι ερευνητές πιστεύουν πως μια υγιεινή δίαιτα, πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, πλήρη δημητριακά και ελαιόλαδο, βοηθάει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Παρόλο η κατάθλιψη δεν προκαλείται από έναν μόνον παράγοντα, το να τρώμε καλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι ελλείψεις ορισμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και λιπαρών οξέων φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με την ψυχική υγεία μας.
«Η δίαιτα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την ψυχική υγεία μας», σύμφωνα με τον διευθυντή του Βρετανικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας Άντριου Μακάλοκ. Άραγε κάνοντας αλλαγές στη διατροφή μας μπορούμε να γίνουμε περισσότερο χαρούμενοι? Και με ποιες αλλαγές?
Τρώτε σελήνιο
Μελέτες φαίνεται να συνδέουν την κατάθλιψη με χαμηλά επίπεδα του ανόργανου αυτού στοιχείου. Η κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, κρέατος, αυγών, ακόμη και εντοσθίων, συνιστάται ως τρόπος αύξησης της λήψης σεληνίου, όμως ο ευκολότερος τρόπος είναι να φάτε μια χούφτα καρύδια. Μάλιστα τα καρύδια Βραζιλίας (Βrazil nuts) είναι μια εξαιρετική πηγή σεληνίου που μπορείτε να καταναλώσετε.
Τρώτε πολύ ψάρι
Τα λιπαρά οξέα ω-3 που βρίσκονται στα ψάρια βελτιώνουν τη διάθεση, σύμφωνα με τη δρ Ντέμπορα Κόρνα του Βρετανικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας (ΜΗF). Τα ωμέγα 3 βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός, ενώ οι χορτοφάγοι θα πρέπει να καταναλώνουν λάδι από λινάρι ή κράμβη και σπόρους κολοκύθας.
Τρώτε πράσινα λαχανικά
Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει μια σχέση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β και ψυχιατρικές διαταραχές. Το φολικό οξύ (ανήκει στην κατηγορία των βιταμινών Β) και πιστεύεται ότι διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης. Για να αυξήσετε το φολικό οξύ στον οργανισμό σας θα πρέπει να τρώτε πράσινα λαχανικά (προσοχή στο τρόπο μαγειρέματος) και όσπρια.
Πίνετε πολύ νερό
Οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό την ημέρα. Η καλύτερη συμβουλή λοιπόν σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη είναι να πίνουν περισσότερο νερό. Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και γρήγορα τη διάθεσή σας.
Αυξήστε τη σεροτονίνη σας
Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα μας σε νευρομεταβιβαστή σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται συχνά με την κατάθλιψη. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορούν να κρατούν υψηλά τα επίπεδα σεροτονίνης, όπως: το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο τόνος, ο σολομός, τα φασόλια και οι σπόροι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεροτονίνη δρα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δρουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Παρακολουθείτε το σάκχαρό σας
Ο γλυκαιμικός δείκτης (GΙ) δείχνει πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες ανεβάζουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα . Σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε σχέση ανάμεσα στον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και την κατάθλιψη. Επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως : δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, φακές και άλλα όσπρια, φρούτα μήλα και πορτοκάλια. Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη , όπως επεξεργασμένο λευκό ψωμί, πατάτες και ζαχαρωτά, είναι καλό να αποφεύγονται.
Τι άλλο θα πρέπει να αποφεύγετε
2. Τις γλυκές τροφές. Η ενέργεια που προσλαμβάνεται από αυτά όχι μόνον δεν διαρκεί αλλά και τα ανεβοκατεβάσματα του σακχάρου βλάπτουν μακροπρόθεσμα τον εγκέφαλο.
3. Αλκοόλ, πρέπει να καταναλώνετε με σύνεση.
Υπάρχει και το «συναισθηματικό φαγητό». Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος καταφεύγει στις τροφές προκειμένου να ανακουφιστεί από τα συναισθήματα που τον διακατέχουν.
Τα πατατάκια μπορεί να σας δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση όταν αισθάνεστε ανία, μοναξιά, άγχος, θυμό ή στρες. Ωστόσο το «συναισθηματικό φαγητό» μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφών και αύξηση βάρους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 75% της υπερφαγίας είναι αντίδραση στα συναισθήματα. Μπορείτε να μάθετε τρόπους να αντιμετωπίσετε αισθήματα συναισθηματικής δυσφορίας, ώστε να μην ψάχνετε για ανθυγιεινές τροφές όταν αντιμετωπίζετε ένα αρνητικό συναίσθημα.
Πρώτα από όλα εντοπίστε τις αιτίες που σας οδηγούν στην κατανάλωση φαγητού.
Όταν γνωρίζετε τι καταστάσεις και συναισθήματα που σας οδηγούν στο φαγητό μπορείτε να βρείτε τρόπους και να αποφύγετε τις παγίδες. Οι παράγοντες που σας οδηγούν στο φαγητό συνήθως ανήκουν σε 5 κύριες κατηγορίες.
Κοινωνικοί λόγοι.
Σας ενθαρρύνουν άλλοι να τρώτε.
Συναισθηματικοί λόγοι.
Κατανάλωση τροφής ως αντίδραση σε δυσάρεστα συναισθήματα όπως η
κούραση και το άγχος ή για να γεμίσετε το κενό της μοναξιάς.
Σκέψεις.
Πολλές φορές τρώτε λόγω έλλειψης αυτοεκτίμησης.
Περιστασιακοί.
Η κατανάλωση λόγω της περίστασης υπάρχει όταν βλέπετε μια διαφήμιση
τροφίμου ή όταν περνάτε από ένα φούρνο. Μπορεί να καταναλώσετε τροφές
ακόμα και όταν κάνετε ορισμένες δραστηριότητες, όπως να πάτε στον
κινηματογράφο ή να δείτε τηλεόραση.
Σωματικές.
Η κατανάλωση ως αντίδραση σε σωματικά ερεθίσματα όπως ο πονοκέφαλος
ή η αύξηση της όρεξης λόγω της παράλειψης ενός γεύματος.
Για να διαπιστώσετε ποιοι είναι οι παράγοντες που σας οδηγούν στο φαγητό να κρατάτε ημερολόγιο τροφίμων για να καταγράφετε αυτά που πρώτε, το πότε τα τρώτε, καθώς και τους παράγοντες ή τις σκέψεις ή τα συναισθήματα που έχετε καθώς τρώτε.