Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών υπολογίζεται σήμερα στα 650.000.000, ενώ το 2050 προβλέπεται να αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια. Η Ελλάδα θεωρείται από τις πλέον «γηρασμένες» χώρες, με κριτήριο τους δείκτες γήρανσης και εξάρτησης και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία των τραυματισμών στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και η πέμπτη αιτία θανάτου των ηλικιωμένων. Η συχνότητά τους μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, νοσοκομειακή περίθαλψη και αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος των τραυματισμών από πτώσεις στις ΗΠΑ, χωρίς την εισαγωγή στο νοσοκομείο κυμαίνεται από 3.476 έως 10.749 δολάρια ανά πτώση και το κόστος αυξάνεται στα 26.483 δολάρια για όσους νοσηλεύονται.
Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση επηρεάζει πολλούς παράγοντες κινδύνου και ασθενειών και συνεπώς μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη γενική πρόληψη των πτώσεων και να οδηγήσει στη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με διεθνείς ερευνητικές εργασίες, η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και οι θεραπευτικές ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος έπειτα από πτώση, σε άτομα άνω των 60 ετών.
Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας (8 Σεπτεμβρίου), τα Ιδιωτικά Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας, καθώς και οι Δημόσιοι Φορείς παροχής Φυσικοθεραπευτικών Υπηρεσιών (Νοσοκομεία, ΚΑΠΗ κλπ), σε πόλεις όλης της χώρας, αναλαμβάνουν δωρεάν να αξιολογήσουν, ενημερώσουν και προτείνουν στους ηλικιωμένους τα καλύτερα θεραπευτικά σχήματα για την αποφυγή των πτώσεων.
Στόχος της προσπάθειας είναι η πρόληψη των πτώσεων των ηλικιωμένων, μέσα από την ενημέρωση, την αξιολόγηση και την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών και των καταλληλότερων ασκήσεων στα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών θεωρεί ότι το Κοινωνικό Κράτος πρέπει να επενδύσει στην πρόληψη, και ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στον τομέα αυτό είναι καίριος. Με την επένδυση στην πρόληψη δύναται να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι για την Υγεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.