Χωρίς κινητή υγειονομική μονάδα εξακολουθεί να βρίσκεται η Μυτιλήνη, όπου καταφεύγει ο βασικός όγκος των προσφύγων – μεταναστών, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου τους τελευταίους μήνες. Υπολογίζεται ότι στο νησί βρίσκονται περί τους 15.000 μετανάστες.
Ο Π.Ι.Σ. έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω της αυξημένης προσέλευσης μεταναστών, από την 27η Ιουνίου 2015, οπότε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος και ο Αντιπρόεδρος, Υπεύθυνος Νησιωτικής Πολιτικής για την Υγεία κ. Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος είχαν επισκεφθεί το νησί. Τότε, είχαν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής. Επίσης, είχαν συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κ. Π. Προβέντζα, τον Δήμαρχο της Μυτιλήνης κ. Σπύρο Γαληνό, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Ψάνη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου «Βοστάνειο» κ. Βασίλειο Μουζάλα και τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λέσβου κ. Δήμο Αντωνιάδη και είχαν συζητήσει τα προβλήματα δημόσιας υγείας. Ο Π.Ι.Σ. σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κ. Παναγιώτη Προβέντζα, είχε εξασφαλίσει τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης μεταξύ δύο γιατρών και του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους μετανάστες. Παρά τις υποσχέσεις, δεν έγινε τίποτε. Παράλληλα, αντί κινητής υγειονομικής μονάδας εστάλη στο νησί όχημα τύπου ασθενοφόρου, το οποίο εκτός του ότι δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του νησιού, ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία.
Το αίτημα να σταλεί κινητή υγειονομική μονάδα στο νησί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω της αθρόας προσέλευσης προσφύγων-μεταναστών, και να γίνει σύμβαση δύο γιατρών, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, έθεσε το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. και στον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Δημόπουλο κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας στις 2 Σεπτεμβρίου.
Σήμερα, ιδίως μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ο Π.Ι.Σ. επανέρχεται με το ίδιο αίτημα. Η αποστολή κινητής υγειονομικής μονάδας και γιατρών που θα ασχοληθούν με την περίθαλψη των προσφύγων – μεταναστών, θεωρείται πια επιβεβλημένη καθώς τίθεται σοβαρό θέμα Δημόσιας Υγείας. Αν δεν έχουμε προετοιμαστεί καταλλήλως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όταν παραστεί ανάγκη.
Ο Π.Ι.Σ. καλεί την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα, έστω την ύστατη στιγμή, για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων καταστάσεων.