Η ανεπάρκεια του ύπνου οδηγεί στην κούραση, η οποία με τη σειρά της μειώνει την προσοχή και την αποδοτικότητα στο χώρο εργασίας.
Η κούραση στο χώρο εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις λόγω του αυξημένου κινδύνου για ατυχήματα, τραυματισμούς και προβλήματα υγείας.
Τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί στο χώρο εργασίας που προκύπτουν λόγω κούρασης δημιουργούν ένα τεράστιο οικονομικό βάρος και ένα δυσβάσταχτο κοινωνικό πρόβλημα.
Η κούραση των εργαζομένων αποτελεί την κύρια και άμεση αιτία για το 18% όλων των ατυχημάτων και τραυματισμών στους χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με έρευνα του National Sleep Foundation, η κούραση στο χώρο εργασίας στοιχίζει κάθε χρόνο πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερικανική βιομηχανία.
Ιστορικά, μερικά από τα πλέον τραγικά δυστυχήματα που επηρέασαν την ανθρωπότητα είχαν σαν μια από τις κυριότερες αιτίες τους την κούραση στο χώρο εργασίας. Στις τραγωδίες που συνέβησαν Τσερνομπίλ και στο άλλο γνωστό πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile Island, η κούραση είχε παίξει ένα σημαντικό ρόλο.
Τα άτομα που εργάζονται με το σύστημα της βάρδιας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω κούρασης.
Παράλληλα, παράγοντες όπως το στρες και ο υπερβολικός φόρτος εργασίας αυξάνουν την κούραση και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που μειώνει την αποδοτικότητα του εργαζομένου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ατυχήματα και τραγικά λάθη.
Έρευνες έχουν δείξει για παράδειγμα ότι 75% των νοσηλευτών, δηλώνουν ότι η κούραση στο χώρο εργασίας συσχετίζεται με το στρες και τον υπερβολικό φόρτο εργασίας.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις υποχρεώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται πιο πολλές ώρες και να κοιμούνται λιγότερο.
Τα παθολογικά προβλήματα του ύπνου όπως η άπνοια του ύπνου και το ροχαλητό μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στη στέρηση ύπνου. Η στέρηση ύπνου είναι μια από τις κυριότερες αιτίες της κούρασης στο χώρο εργασίας.
Αναμφίβολα μπορεί να ειπωθεί ότι η επιδημία της κούρασης που χαρακτηρίζει τον εργαζόμενο σήμερα θα συνεχίσει να δημιουργεί σημαντικότατα προβλήματα.
Τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Οι ειδικοί του προβλήματος προτείνουν διάφορα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν:
- Ρύθμιση, έλεγχος και μείωση των ωρών εργασίας σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου όπως γιατροί, πιλότοι, οδηγοί
- Αξιολόγηση του εργατικού δυναμικού των εταιρειών, με στόχο να βρεθούν τα πλέον κατάλληλα ωράρια για αυτούς που να είναι το λιγότερο κουραστικά και να βελτιώνουν την αποδοτικότητα και ασφάλεια τους
- Να παρέχεται εκπαίδευση στους εργαζομένους στο χώρο εργασίας για τρόπους μείωσης των κινδύνων που συνδέονται με την επαγγελματική τους δραστηριότητα
- Να γίνονται περιοδικά στους χώρους εργασίας αξιολογήσεις της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων που θα μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων λόγω του ανθρώπινου παράγοντα
- Μέτρηση του επιπέδου κούρασης του εργαζομένου κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του και παροχή εναλλακτικών ωραρίων εργασίας.