Ένα νέο υπολογιστή πρόσληψης ασβεστίου που ανέπτυξε ο Διεθνής Οργανισμός Οστεοπόρωσης είναι πλέον διαθέσιμος στο κοινό. Στόχος του είναι με εύκολο και απλό τρόπο να γνωρίζουμε όλοι να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα ασβεστίου μέσω της καθημερινής διατροφής μας.
Η παρουσίαση του νέου Υπολογιστή πρόσληψης Ασβεστίου γίνεται με αφορμή το 15ο Διεθνές Συνέδριο των Συλλόγων Οστεοπόρωσης, που ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα στην Αθήνα, με την συμμετοχή περισσότερων από 35 συλλόγων ασθενών από όλο τον κόσμο.
Το ασβέστιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν να διατηρούμε τα οστά μας γερά. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις πρόσληψης ασβεστίου, ο άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει 700-1300 mg ασβεστίου ημερησίως, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι έφηβοι, καθώς επίσης και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, των οποίων η δυνατότητα απορρόφησης ασβεστίου μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, έχουν τις υψηλότερες απαιτήσεις σε ασβέστιο.
Η πρόσληψη χαμηλής ποσότητας ασβεστίου, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας οστών και ανάπτυξης οστεοπόρωσης, μίας ασθένειας που προκαλεί στα οστά αδυναμία και μεγάλη ευθραυστότητα.
Σύμφωνα με μελέτη του 2010, περίπου 86.000 νέα κατάγματα λόγω ευθραυστότητας, σημειώνονται ετησίως στην Ελλάδα και περίπου 640.000 άνθρωποι ηλικίας 50 και άνω, υπολογίζεται ότι έχουν οστεοπόρωση. Η οικονομική επιβάρυνση των καινούργιων και παλαιότερων καταγμάτων, ανέρχεται σε περισσότερα από €680 εκατ. ετησίως και, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αναμένεται να αυξηθεί έως 20% και περίπου €814 εκατ. το 2025.
Παρά τη σημασία του ασβεστίου, τόσο στα παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη όσο και στους ενήλικες όλων των ηλικιών, οι γιατροί εκφράζουν την ανησυχία ότι η πρόσληψη αυτού του δομικού μεταλλικού στοιχείου των οστών, ενδέχεται να μην είναι επαρκής.
Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι, δίνοντας προσοχή στις τροφές που επιλέγουμε, η πλειοψηφία από εμάς μπορεί να λαμβάνει τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες. Και συμπληρώνουν ότι ο νέος υπολογιστής πρόσληψης ασβεστίου, μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τις πιθανές ανεπάρκειες στην καθημερινή του διατροφή.