facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

Βάλτε το ταχίνι στη διατροφή σας

11 Σεπτεμβρίου 2015 16:15
0 Σχόλια

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να υιοθετήσουν υγιεινούς τρόπους διατροφής, επιλέγοντας πρωτογενή τρόφιμα που παράγονται με πολύ μικρή επεξεργασία και μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της θρεπτικής αξίας του ημερήσιου διαιτολογίου.

Ένα τρόφιμο που συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό είναι το ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, διατηρώντας ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Με άλλα λόγια, είναι ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή μας.

Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να προσδιορίσει τα ακριβή συστατικά του σουσαμιού και κατ’ επέκταση του ταχινιού και να αξιολογήσει τις δράσεις του. Η έρευνα αυτή κατέληξε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα.

Αρχικά, πιστοποιήθηκε το γεγονός ότι το ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες λιγνάνων και φαινολικών ενώσεων με πολύ έντονη αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά, εκτός από τα οφέλη που παρουσιάζουν για την υγεία του καταναλωτή, αποδείχθηκε ότι συμβάλλουν και στην προστασία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων του ταχινιού. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί το ταχίνι ως πηγή ω λιπαρών οξέων, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στο καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης αίματος.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη φάνηκε ότι έχουν αντιβακτηριακή δράση, προστατεύοντας τον καταναλωτή από την δράση παθογόνων μικροοργανισμών που οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις.

Τέλος, βρέθηκε ότι ορισμένα από τα συστατικά του σουσαμιού και κατ’ επέκταση του ταχινιού, συμβάλλουν στην αναστολή της αιμοπεταλιακής συγκόλλησης, μίας κατάστασης που ευθύνεται για τη δημιουργία θρομβώσεων. Με άλλα λόγια, η έρευνα έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση σουσαμιού και ταχινιού μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών.

Βάση των πρόσφατων ευρημάτων θα πρέπει να θεωρήσουμε το ταχίνι ως ένα σημαντικό τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που πρέπει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινής διατροφής όλων, ως μέρος του πρωινού, των σνακς ή ακόμα και των κυρίως γευμάτων, στην προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Χτυπήστε την κατάθλιψη με ψάρια
Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ προσέφερε υγιεινά γεύματα σε περισσότερους από 23.980 μαθητές

Related posts:

  1. Αυτές οι τροφές σας ομορφαίνουν
  2. Η NUTRILITE ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6.400 ΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗΣ ΓΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΟΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΤΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΧΩΡΙΣ ΧΗΜΙΚΑ
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

astellas prostate
novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Παγώνη: Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα - Άνοιγμα σχολείων, μαγαζιών στις 16 Μαρτίου
08 Μαρτίου 2021
Στα λύματα Θεσσαλονίκης ανιχνεύθηκε η βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
08 Μαρτίου 2021
Εμβολιασμοί: Το πρόγραμμα ανά ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες
08 Μαρτίου 2021
Κορωνοϊός: 1.142 τα νέα κρούσματα - 466 οι διασωληνωμένοι, 53 θάνατοι
07 Μαρτίου 2021
Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα - Σχοινάς: Η Ελλάδα κάνει ένα θαύμα
07 Μαρτίου 2021
Covid-19: Εφημερία "εφιάλτης" στην Αττική - 276 εισαγωγές ασθενών - Έκτακτη σύσκεψη!
07 Μαρτίου 2021
Μόσιαλος: H κολχικίνη δεν μειώνει τη θνητότητα στους νοσοκομειακούς ασθενείς Covid-19
06 Μαρτίου 2021
Συναγερμός για δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην Αττική - Είναι πιο ανθεκτικές στο εμβόλιο
06 Μαρτίου 2021
Κορωνοϊός: Τα μισά κρούσματα η Αττική - Πάνω από το όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας με 4,33%
06 Μαρτίου 2021
Κορωνοϊός: 2.301 νέα κρούσματα, 452 οι διασωληνωμένοι και 41 νέοι θάνατοι
06 Μαρτίου 2021

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr