Στη χθεσινή συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών στις Βρυξέλλες υιοθετήθηκε επισήμως μια παλαιότερη πρόταση επανεγκατάστασης για 40.000 ανθρώπους. Αυτό αποτελεί ένα μεμονωμένο θετικό βήμα προς την αντιμετώπιση της παρούσας προσφυγικής κατάστασης στην Ευρώπη, αλλά είναι σαφές ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) είναι βαθιά απογοητευμένη που αν και η πλειοψηφία των κρατών μελών είχε συμφωνήσει σε μια ευρύτερη πρόταση επανεγκατάστασης για 120.000 ανθρώπους, δε μπόρεσε να υπάρξει τελική συναίνεση. Απαιτείται να υπάρξει μια αποφασιστική συμφωνία χωρίς άλλες καθυστερήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, αλλά και γενναία δράση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη από πλευράς όλων των κρατών μελών. Η επανεγκατάσταση αυξημένων αριθμών πέραν των 40.000 θα μπορούσε να αρχίσει να εφαρμόζεται σε χώρες που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους. Η επανεγκατάσταση θα επιτύχει μόνο εάν συνοδεύεται από δράσεις εκτάκτου ανάγκης μεγάλης κλίμακας για την υποδοχή, την παροχή βοήθειας και την καταγραφή στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τις αφίξεις, κυρίως στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία.
Μια θετική εξέλιξη στα συμπεράσματα της Προεδρίας είναι η στήριξη προς την Ελλάδα στον τομέα της υποδοχής και του ασύλου, που είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος επανεγκατάστασης. Επιπλέον, η Υ.Α. εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμπερίληψη και της στήριξης σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που επηρεάζονται επίσης από την προσφυγική κρίση, ώστε να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Ειδική στήριξη απαιτείται για τη Σερβία και την ΠΓΔΜ ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειές τους να παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες.
Καλωσορίζουμε την ανακοίνωση της Ε.Ε. και των κρατών μελών για ενίσχυση της στήριξης προς την Υ.Α. προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία. Η μεγάλη πλειοψηφία των Σύρων προσφύγων φιλοξενούνται στις χώρες αυτές. Χρειάζεται να καταβληθούν προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες του εξαναγκαστικού εκτοπισμού σε όλο τον κόσμο. Μια ολοκληρωμένη ανταπόκριση στις προσφυγικές καταστάσεις απαιτεί τη χρήση διπλωματίας, πολιτικής βούλησης και συντονισμένης δράσης για την αποτροπή αλλά και τη λήξη των συρράξεων που αναγκάζουν τους ανθρώπους να τραπούν σε φυγή.
Η διάσωση της ζωής προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα εξακολουθεί να συνιστά μια κρίσιμη προτεραιότητα, όπως επιβεβαιώνουν οι τραγωδίες από τα ναυάγια που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και σήμερα το πρωί έξω από την Κω όπου σύμφωνα με αναφορές τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Υ.Α. χαιρετίζει τη δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Frontex.