Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής. Παρά την διαδεδομένη σημασία της ανά τον κόσμο, η βιταμίνη Ε ανακαλύφθηκε μόλις το 1922. Ένα ισχυρό, λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό, υπεύθυνο για την προστασία των λιπαρών μερών των κυττάρων του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Η περίσσεια ελεύθερων ριζών – που οφείλονται σε πηγές όπως ο καπνός του τσιγάρου, οι ρυπογόνοι παράγοντες της ατμόσφαιρας, η ακτινοβολία UV κ.α. – προκαλεί βλάβες στα κύτταρα, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Επίσης, η βιταμίνη Ε προστατεύει την καρδιά αναστέλλοντας τη μετατροπή χοληστερόλης στην οξειδωμένη της μορφή. Επιπρόσθετα, η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την προστασία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αποκατάσταση και ανανέωση των ιστών.
Παρά το γεγονός πως στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφόρων ειδών συμπληρώματα, ο καλύτερος τρόπος για να προσλαμβάνετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε είναι μέσω της διατροφής.
Οι ακόλουθες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε:
- αμύγδαλα
- αβοκάντο
- αναποφλοίωτο ρύζι
- ξηρά φασόλια
- πράσινα λαχανικά
- φουντούκια
- αλεύρι βρώμης και ολικής άλεσης
- σόγια
- γλυκοπατάτες
- ηλιόσποροι
- καρύδια
- φυτικό λάδι