Κατά τη συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου 2015, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος έλαβε και πάλι τη δέσμευση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντού, ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα αποπληρωθούν όλοι οι πάροχοι υγείας για υπηρεσίες που προσέφεραν στους ασφαλισμένους τον μήνα Απρίλιο.
Επίσης, ενημερώθηκε από τον κ. Κοντό ότι δόθηκαν οδηγίες προς τις περιφερειακές διευθύνσεις να γίνει γρήγορη εκκαθάριση των παραστατικών δαπανών και να αποδοθεί στους παρόχους το 10% που έχει παρακρατηθεί για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει από το 2012 έως το 2015.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε, από την πλευρά του, να επισπευτεί η διαδικασία πληρωμής των παρόχων, για υπηρεσίες που παρείχαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, δεδομένης της πληροφόρησής του ότι θα αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ από το Υπουργείο Εργασίας, εντός του Σεπτεμβρίου, 310 εκ. ευρώ για εισφορές που παρανόμως έχουν παρακρατηθεί από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Συνάντηση με Πρόεδρο ΕΟΦ
Σήμερα, στη 1 μ.μ., ο κ. Βλασταράκος θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κυρία Κατερίνα Αντωνίου, προκειμένου να συζητήσει ζητήματα που αφορούν την πολιτική φαρμάκου και ειδικότερα την Υπουργική Απόφαση για την επίτευξη του στόχου αύξησης της συνταγογράφησης γενοσήμων κατά 5% το μήνα, ώστε η διείσδυσή τους στην αγορά να φθάσει στο 35%, από 20% που είναι σήμερα.
Επίσης, ο κ. Βλασταράκος θα τονίσει ότι πρέπει να διευκρινιστούν τα γενόσημα ανά θεραπευτική κατηγορία, καθώς και τα off patent φάρμακα, και να ενσωματωθούν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ώστε οι ιατροί να συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση της διείσδυσης των αξιόπιστων γενοσήμων (όπως είναι τα ελληνικά) στην αγορά, με επιστημονικά και όχι λογιστικά κριτήρια και χωρίς την απειλή επιβολής ποινών.
Σε διαφορετική περίπτωση ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει την Παρασκευή, να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης, για την επίτευξη στόχου των γενοσήμων, με τις άνω προϋποθέσεις. Η αύξηση της χρήσης των αξιόπιστων γενοσήμων είναι θεμιτή και επιθυμητή από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, υπό την προϋπόθεση, ότι δεν δημιουργεί προβλήματα στην περίθαλψη των ασφαλισμένων και στην ιατρική λειτουργία.