facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

Η επιστήμη της διατροφής στρέφεται στα οργανικά προιόντα

28 Σεπτεμβρίου 2015 10:09
0 Σχόλια

Τα οργανικά τρόφιμα αποκτούν όλο και περισσότερη σημασία στη διατροφή μας. Πριν μερικές δεκαετίες, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στις αγορές, υπήρχαν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη δύναμή τους σε σύγκριση με τα τρόφιμα που προφέρονταν συνήθως στους καταναλωτές.

Η μεγαλύτερη ασφάλεια που προσέφεραν τα οργανικά προϊόντα, όπως και τα περισσότερα οφέλη τους για την υγεία, δικαιολογούσαν σύμφωνα με τους παραγωγούς και υποστηρικτές τους το σχετικά αυξημένο κόστος σε σύγκριση με τα άλλα διατροφικά προϊόντα της αγοράς.

Οι επιστήμονες, οι γιατροί και οι ειδικοί της διατροφής έδειξαν πολύ νωρίς μεγάλο ενδιαφέρον για την αξία των οργανικών τροφίμων, τις ιδιότητες και τα πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα άλλα τρόφιμα.

Οι έρευνες για το ζήτημα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και τα συμπεράσματα μέχρι σήμερα μας διαφωτίζουν σημαντικά για τη δύναμη των οργανικών τροφίμων.

Τα οργανικά τρόφιμα απαιτείται να είναι ελεύθερα από:

  1. Φυτοφάρμακα
  2. Παρασιτοκτόνα
  3. Λιπάσματα φτιαγμένα από συνθετικές ουσίες ή λάσπη λυμάτων ή αποβλήτων
  4. Αντιβιοτικά
  5. Ζιζανιοκτόνα
  6. Ορμόνες
  7. Βιοτεχνολογία
  8. Ιονίζουσα ακτινοβολία.

Τα ζωικής προέλευσης οργανικά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα αυγά, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά πρέπει να προέρχονται από ζώα που έχουν 100% διατροφή από οργανικά συστατικά και τα οποία δεν λαμβάνουν αντιβιοτικά, ή αυξητικές ορμόνες και επιπλέον έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.

Για να έχει τη σήμανση οργανικού προϊόντος, ένα τρόφιμο πρέπει να έχει έγκριση από αρμόδια πιστοποιούσα κυβερνητική αρχή. Βασικά η πιστοποίηση έχει ως στόχο να διασφαλίζεται ότι οποιοδήποτε προϊόν, που αποκαλείται οργανικό, να έχει πράγματι παραχθεί από τον παραγωγό σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές, που απαιτούνται για τα πρότυπα οργανικών τροφίμων.

Οι παραγωγοί των οργανικών τροφίμων πρέπει να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές οι οποίες διατηρούν το έδαφος και το νερό για τις μελλοντικές γενεές. Επιπλέον οποιαδήποτε εταιρεία η οποία διαχειρίζεται ή επεξεργάζεται οργανικά τρόφιμα, που θα διοχετευτούν στους καταναλωτές, απαιτείται να έχει την πιστοποίηση για να ενασχολείται με οργανικά προϊόντα.

Τα οργανικά προϊόντα μπορούν να έχουν τις ακόλουθες σημάνσεις:

  1. 100% οργανικά: Είναι 100% οργανικά ή όλα τους τα συστατικά είναι οργανικά
  2. Οργανικά: Είναι τουλάχιστο 95% οργανικά.

Υπάρχουν επίσης προϊόντα που φέρουν τη σήμανση «κατασκευασμένα με οργανικά συστατικά». Στις περιπτώσεις αυτές το τρόφιμο περιέχει τουλάχιστο 70% οργανικά συστατικά, αλλά δεν μπορεί να φέρει το χαρακτηριστικό σήμα που υπάρχει στα οργανικά προϊόντα.

Επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι οργανικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και γάλα είναι πιο θρεπτικά και σε σύγκριση με τα μη οργανικά αντίστοιχα τρόφιμα και ότι μπορεί να περιέχουν ψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών αντιοξειδωτικών ουσιών με δράσεις εναντίον του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Έρευνες στη Σκωτία έδειξαν ότι οι σούπες που προετοιμάζονται από οργανικά λαχανικά, περιέχουν 6 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σαλικυλικού οξέως σε σύγκριση με σούπες που προετοιμάζονται με μη οργανικά λαχανικά.

Το σαλικυλικό οξύ είναι μια χημική ουσία που περιέχεται στα λαχανικά και έχει στον άνθρωπο μια σημαντική αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση. Το σαλικυλικό οξύ, η γνωστή ασπιρίνη, συστήνεται και χορηγείται για τη πρόληψη της σκλήρυνσης των τοιχωμάτων των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση) και για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης χορηγείται προληπτικά σε ασθενείς, που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια. Οι ψηλότερες συγκεντρώσεις σαλικυλικού οξέως βρέθηκαν σε σούπες που προετοιμάστηκαν από καρότα και από κολίανδρο.

Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι, γιατί τα οργανικά λαχανικά περιέχουν περισσότερη ποσότητα του σαλικυλικού οξέως; Τα φυτά παράγουν το οξύ αυτό όταν προσβάλλονται από παθογόνους οργανισμούς. Επειδή τα οργανικά λαχανικά αναπτύσσονται χωρίς φάρμακα, είναι πιθανόν ότι παράγουν περισσότερο σαλικυλικό οξύ για την άμυνά τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα οργανικά λαχανικά περιέχουν περισσότερες ποσότητες βιταμίνης C, μαγνησίου και σιδήρου. Επίσης η ίδια ερευνητική ομάδα από τη Σκωτία, είχε αποδείξει ότι στο αίμα Βουδιστών μοναχών που είναι χορτοφάγοι, υπήρχαν σημαντικά ψηλότερες συγκεντρώσεις σαλικυλικού οξέος σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους που τρώνε κρέας.

Τα δεδομένα αυτά, που υποστηρίζουν, ότι τα οργανικά τρόφιμα περιέχουν προστατευτικές ουσίες με προληπτική δράση εναντίον διαφόρων ασθενειών, σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παρά τα μη οργανικά τρόφιμα, είναι σημαντικά.

Χρειάζονται και άλλες έρευνες τώρα που να τεκμηριώνουν τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των οργανικών και μη οργανικών τροφίμων. Θα πρέπει στη συνέχεια να διευκρινιστεί εάν έχουν κάποια επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως στην περίπτωση του σαλικυλικού οξέως, όπου οι επιδράσεις είναι ευεργετικές και έχουν προληπτική δράση εναντίον σημαντικών παθήσεων.

Το γεγονός ότι η κατανάλωση οργανικών τροφίμων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, για εγκεφαλικά επεισόδια και για καρκίνο, επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή για την επιστημονική μελέτη, τις επιδράσεις στην υγεία μας και ρύθμιση όλων όσων σχετίζονται με την παραγωγή οργανικών τροφίμων.

Related posts:

  1. Μείωση αλατιού: Μειώνει εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια
  2. Το στομάχι, η πέψη των φαγητών, τα οξέα, τα ένζυμα και η ορμόνη της όρεξης
  3. Ποιές τροφές προκαλούν δυσκοιλιότητα;
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

leo-thrombosis
mytilineos
genesispharma2
genesispharma1
astellas prostate
novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Υπουργείο Υγείας: Διευκρινίσεις για τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου - Τι να κάνετε αν βγει θετικό
26 Οκτωβρίου 2024
Όταν η ανοσοθεραπεία στον καρκίνο χορηγείται νωρίς, μειώνει θανάτους και υπέρογκες δαπάνες!
23 Οκτωβρίου 2024
Σωματεία ασθενών ζητούν κατάργηση υπουργικής απόφασης που επιτρέπει την αιμοδοσία ομοφυλόφιλων
17 Οκτωβρίου 2024
ELPEN & Win Medica προσφέρoυν ένα ΙΧ όχημα για τις ανάγκες του «ΟΙΚΟΘΕΝ» στο νοσοκομείο «Μεταξά»
16 Οκτωβρίου 2024
Πρωτόγνωρη έξαρση βίας μεταξύ κοριτσιών
16 Οκτωβρίου 2024
Προκηρύχθηκαν 298 θέσεις γιατρών ΕΣΥ για νοσοκομεία και ΕΚΑΒ – Η απόφαση
11 Οκτωβρίου 2024
Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ για την είσπραξη του clawback απέστειλε ο ΙΣΑ
08 Οκτωβρίου 2024
ψιλοκυβίνη
Η ψιλοκυβίνη επιστρέφει από την εποχή των χίπις για να θεραπεύσει την κατάθλιψη και το άγχος
08 Οκτωβρίου 2024
Εργαστηριακοί γιατροί: Καταστροφικές οι συνέπειες του clawback
03 Οκτωβρίου 2024
Αντίθετοι οι Παθολόγοι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από Φαρμακοποιούς
02 Οκτωβρίου 2024

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr