Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι τα ψημένα φιστίκια είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσουν
Οι χημικές μεταβολές που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και το «προετοιμάζουν» για την αλλεργική αντίδραση.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology αναφέρει πως είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια προφανής αιτία της διατροφικής αλλεργίας στα φιστίκια.
Αν και τα ευρήματα των ερευνητών βασίστηκαν σε δοκιμές σε ποντίκια, η αντίδραση του ανοσοποιητικού στα ψημένα φιστίκια φάνηκε να είναι πολύ πιο ισχυρή σε σύγκριση με τον ωμό ξηρό καρπό.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να δοκιμάσουν να αποτρέψουν τις χημικές μεταβολές που ευθύνονται για την αντίδραση του ανοσοποιητικού.