Σενάρια για οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου μόνο μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, με υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών από κατηγορίες γιατρών.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδη στον ΑΝΤ1, σε ορισμένες κατηγορίες γιατρών η χρήση πλαστικού χρήματος θα γίνει υποχρεωτική και σε άλλες προαιρετική. «
«Αυτό το μέτρο δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμο, καθώς φέρει σημαντικό κόστος για τους γιατρούς», ξεκαθαρίζει στο Virus η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και μέλος του ΠΙΣ Άννα Μαστοράκου.
Όπως εξηγεί, μια συσκευή POS συνοδεύεται από μια χρέωση, αλλά και το κόστος συναλλαγής για το γιατρό. Συγκεκριμένα, όπως έχουν πληροφορηθεί το κόστος διατήρησης της συσκευής ανέρχεται σε 10ευρώ το μήνα, ενώ επιβάλλεται και ένα 1-2% χρέωση σε κάθε συναλλαγή.
«Όταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει απλήρωτους τους γιατρούς σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πάγιες ανάγκες τους, είναι δυνατόν να τους ζητείται να χρεωθούν ένα επιπλέον κόστος; Από που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;» διερωτάται, χαρακτηρίζοντας τη μηνιαία δαπάνη ως σημαντική για απλήρωτους γιατρούς.
«Το μέσο κόστος επίσκεψης σε γιατρό για συνταγογράφηση δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ. Για τέτοιο ποσό θα χρεωθεί ο γιατρός το κόστος της τραπεζικής συναλλαγής;», συμπληρώνει.
«Είναι πραγματικά να απορείς πως καταλήγει κάποιος σε τέτοια μέτρα», αναφέρει, εκτιμώντας πως η βάση του προβλήματος σχετίζεται με τη δυνατότητα καθολικής εφαρμογής του μέτρου.
«Στην πρακτική πλευρά του θέματος, είναι δύσκολη η εφαρμογή» αναφέρει η κ. Μαστοράκου, ιδιαίτερα για γιατρούς μεγαλύτερης ηλικίας.
Αναγνωρίζοντας, όμως, την ανάγκη για περιορισμό του μαύρου χρήματος και με το ενδεχόμενο οι προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου, η κ. Μαστοράκου ξεκαθάρισε πως να μπορέσουν να το συζητήσουν θα πρέπει να πειστούν οι τράπεζες να μειώσουν το κόστος διαχείρισης και συναλλαγών.