Οι πρωτεΐνες είναι ένα απαραίτητο δομικό υλικό για τον οργανισμό μας, καθώς «χτίζουν ιστούς, όπως οι μύες, τα νύχια και τα μαλλιά, ενώ μπορούν να «αποκαταστήσουν» τις όποιες φθορές τους.
Ως εκ τούτου, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, μας βοηθάει μεταξύ άλλων να έχουμε λαμπερά μαλλιά, δυνατά νύχια, σφριγηλούς μύες και απαλό δέρμα.
Ωστόσο, αν για κάποιους λόγους όμως θέλετε να αποφύγετε τις ζωικές πρωτεΐνες που περιέχουν τα κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας τα πλούσια σε πρωτεΐνες λαχανικά.
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι «ατελείς» πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Για το λόγο αυτό πρέπει να τις συνδυάζετε με δημητριακά ολικής αλέσεως.
Αρακάς: Μισό φλιτζάνι περιέχει τριάμισι γραμμάρια πρωτεΐνης.
Σπανάκι: Μισό φλιτζάνι περιέχει τρία γραμμάρια πρωτεΐνης.
Ψητή πατάτα: Μία μεσαίου μεγέθους πατάτα περιέχει τρία γραμμάρια πρωτεΐνης. Μία καλή ιδέα είναι να τις συνδυάσετε με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί.
Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών (2,6 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι) αλλά και πρωτεϊνών (2 γραμμάρια ανά μερίδα).
Λαχανάκια Βρυξελλών: Αποτελούν μια πραγματική υπερτροφή, καθώς μισό φλιτζάνι περιέχει δύο γραμμάρια πρωτεΐνης, άφθονο κάλιο βιταμίνη Κ.
Καλαμπόκι: Εκτός από πρωτεΐνη περιέχει βιταμίνη Β12, μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, σιδήρου και φώσφορου.