Λίγη μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη και να τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία, ακόμα και σε ηλικιωμένους που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν νοητικές διαταραχές, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Frontiers in Nutrition», πραγματοποίησαν ιταλοί επιστήμονες οι οποίοι αποδίδουν την νευροπροστατευτική δράση της σοκολάτας σε μία ομάδα φυσικών συστατικών που περιέχει το κακάο: τις φλαβονόλες.
Οι ερευνητές εξηγούν στο άρθρο τους ότι αναζήτησαν προγενέστερες κλινικές μελέτες για να διερευνήσουν την οξεία και την χρόνια δράση των φλαβονολών στον εγκέφαλο ή, με άλλα λόγια, τι συμβαίνει στον εγκέφαλο λίγες ώρες έπειτα από την κατανάλωση σοκολάτας και τι συμβαίνει όταν κάποιος συνηθίζει να ακολουθεί για καιρό μια διατροφή πλούσια σε φλαβονόλες του κακάου.