Σημαντικά πιο χαμηλή είναι η κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ και σχεδόν μισή από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι δαπάνες Υγείας στη χώρα μας, με τους Έλληνες να έχουν όλο και λιγότερες παροχές από το δημόσιο σύστημα.
Η κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας, το ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί ετησίως σε κάθε Έλληνα για υπηρεσίες περίθαλψης, είναι 1.800 ευρώ.
Το αντίστοιχο ποσό στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ήταν 3.000 ευρώ το 2013 (3.453 δολάρια).
Ακόμη μεγαλύτερο είναι στις ΗΠΑ, όπου η κατά κεφαλή δαπάνη ανέρχεται στα 7.800 ευρώ (9.000 δολάρια), ποσό που είναι κατά τέσσερις και πλέον φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο ελληνικό!
“Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα αυτά δεδομένα”, ανέφερε την Τετάρτη ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης (φωτό), μιλώντας σε ημερίδα της “Θεραπευτικής Συμμαχίας”, με θέμα “Η σχέση επαγγελματιών Υγείας και ασθενών στη διαχείριση χρονίων νοσημάτων”.
Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, από το 2009 έως το 2013 οι δαπάνες Υγείας μειώθηκαν στην Ελλάδα καρά 32% ή 7,4 δισ. ευρώ.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση των δημοσίων δαπανών, οι οποίες υποχώρησαν το ίδιο διάστημα κατά 37,7% ή 6,1 δισ. ευρώ.
Όσο οι δημόσιες δαπάνες συρρικνώνονται, οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους, ενώ παρατηρείται και μία μικρή αύξηση στις ιδιωτικές ασφαλίσεις κλάδου Υγείας.
Ο κ. Σουλιώτης απέδωσε την αύξηση αυτή στον αυξανόμενο αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι – λόγω κρίσης – χάνουν το δικαίωμα κάλυψής τους από τον ασφαλιστικό τους φορέα (ΟΑΕΕ).
Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση των (μικρών) ποσών που διατίθενται πλέον για την Υγεία, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοσή τους προς όφελος των πολιτών.
Τόνισε ότι θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων και να οδηγήσει σε πιο ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.
Δυστυχώς – είπε – δεν υπάρχει τέτοια κουλτούρα στη χώρα μας. Επικαλούμενος στοιχεία υπό μελέτης υπό δημοσίευση, ανέφερε ότι το 39,6% των συλλόγων ασθενών δεν μετέχουν στη λήψη αποφάσεων και το 70% δεν μετέχει στη διοίκηση των νοσοκομείων.