Οι πολυεθνικές απαντούν με μείωση εξαγωγών προς την Ελλάδα που προχώρησε σε μείωση τιμών πώλησης
Αδειάζουν από φάρμακα τα ράφια των φαρμακείων στο Βόλο και γενικότερα στη Μαγνησία, καθώς η εμπλοκή που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό με την επάρκεια στην προμήθεια φαρμάκων πολυεθνικών εταιρειών, έχει γίνει εντονότερη τον τελευταίο καιρό. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούνται λίστες αναμονής από πελάτες σε φαρμακεία για συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναζητούνται φάρμακα σε άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα σε σκευάσματα για την καρδιά και την υπέρταση, ενώ σημαντικά είναι τα κενά και στα φάρμακα που χορηγούνται σε χρονίους πάσχοντες.
Οι φαρμακοποιοί βλέπουν τις παρτίδες να εξαντλούνται επικίνδυνα, ενώ για τα σκευάσματα που ήδη βρίσκονται σε έλλειψη, είναι άγνωστο για το πότε θα υπάρξουν παραλαβές από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να αναγκάζονται να αλλάζουν τη θεραπεία τους. Από την άλλη, οι παραγγελίες από τις εταιρείες, λόγω των έντονων προβλημάτων ρευστότητας, γίνονται με δυσκολία.
Παράγοντες της αγοράς φαρμάκου προειδοποιούν μάλιστα πως το πρόβλημα των ελλείψεων αναμένεται να διογκωθεί το επόμενο διάστημα, με τις τελευταίες ανακατατάξεις στην τιμολόγηση των σκευασμάτων.
Οι βασικότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα που εισάγονται από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες καθώς λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης που επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία οι συγκεκριμένες πολυεθνικές, εξάγουν μικρότερες ποσότητες στη χώρα μας, χωρίς αυτές να επαρκούν στην κάλυψη των αναγκαίων των καταναλωτών.
Αρκετοί ασθενείς αδυνατούν να συνεχίσουν φυσιολογικά τη θεραπεία τους με μια σειρά από φάρμακα όπως αντιπηκτικά, ινσουλίνες, αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά κ.α., ενώ τα προβλήματα διάθεσης σε ορισμένα παιδιατρικά εμβόλια δεν έχουν επιλυθεί.
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κων. Ματσιόλης επισημαίνει ότι οι ελλείψεις που έχουν αρχίσει να παρατηρούνται είναι αξιοσημείωτες, φέρνοντας έτσι σε ασφυξία τον κλάδο αλλά και τους καταναλωτές. Σύμφωνα με το Σύλλογο, μακραίνει η λίστα με τα φάρμακα που έχουν «εξαφανιστεί» από την ελληνική αγορά, ενώ συνεχίζεται από τον ΕΟΦ ο έλεγχος των πωλήσεων και των εξαγωγών.
Ελλείψεις εμβολίων
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, λόγω πανευρωπαϊκού προβλήματος στην παραγωγή του αντιγόνου του κοκκύτη παρουσιάζουν έλλειψη ορισμένα συνδυασμένα εμβόλια κοκκύτη.
Στην αγορά κυκλοφορούν κανονικά τα εξαδύναμα εμβόλια ΙΝFANRIX HEXA & HEXYON (εξαδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b και ηπατίτιδας Β).
«Η εισαγωγή ποσοτήτων από το εξωτερικό για τα εμβόλια υπό έλλειψη δεν κατέστη δυνατή μετά από έρευνα αγοράς επειδή το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Ο ΕΟΦ προέβη από νωρίς στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών συνδυασμένων εμβολίων που περιέχουν αντιγόνα κοκκύτη (απόφαση ΕΟΦ 42701/13.5.14 & 58873/8.9.15) προκειμένου να διασφαλισθεί η επάρκεια στην Ελληνική Αγορά», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.
Ειδικότερα:
Συνδυασμένα εμβόλια κοκκύτη
- TETRAVAC πανευρωπαϊκή έλλειψη έως πρώτο εξάμηνο του 2016
- REPEVAX πανευρωπαϊκή έλλειψη έως πρώτο εξάμηνο του 2016
- PENTAVAC έλλειψη έως 18.12.15
- INFANRIX IPV HIB πανευρωπαϊκή έλλειψη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 έως 16/1/2017, εναλλακτικά PENTAVAC.
- INFANRIX TETRA πανευρωπαϊκή έλλειψη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 έως 16/1/2017
- BOOSTRIX POLIO έλλειψη 9/12/15 έως 25/2/15
Αλλα εμβόλια
- ΗΑVRIX 1440 έλλειψη έως 15/2/2016, εναλλακτικά Vaqta
- VARILRIX έλλειψη έως 29/1/2016, εναλλακτικά VARIVAX PRIORIX έλλειψη, εναλλακτικά MMR VAX PRO
Ελεγχόμενη διάθεση
- LYRICA ελεγχόμενη διάθεση
- ELIQUIS ελεγχόμενη διάθεση