Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, ιδιαίτερα όταν είμαστε παιδιά και ο σκελετός μας αναπτύσσεται, βοηθά στο χτίσιμο γερών οστών.
Εκτός από τα γαλακτοκομικά, και ιδιαίτερα τα κίτρινα τυριά, που είναι πολύ πλουσιότερα σε ασβέστιο από τη φέτα, ασβέστιο περιέχουν και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, ο σολομός και οι ξηροί καρποί.
Στην παραπάνω λίστα έρχεται να προστεθεί και ένα ιδιαίτερα αγαπημένο λαχανικό, το κρεμμύδι, το οποίο, σύμφωνα με σχετική έρευνα Ελβετών επιστημόνων, μπορεί να ενδυναμώσει τα οστά.
Αναλυτικότερα, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βέρνης διαπίστωσε ότι με την κατανάλωση ενός μικρού κλάσματος 28,5 γραμμαρίων κρεμμυδιού με το φαγητό, αρουραίοι μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας οστού.
Συγκεκριμένα, για να διερευνήσουν την επίδραση του κρεμμυδιού στα οστά, οι επιστήμονες τάισαν αρουραίους με ένα γραμμάριο κρεμμυδιού και στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε εργαστηριακές εξετάσεις για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονταν τα οστά τους.
Όπως αποδείχτηκε, η κατανάλωση κρεμμυδιού συντέλεσε σε σημαντικά λιγότερη οστική αποδόμηση. Μάλιστα για να διαπιστώσουν τι ήταν αυτό το συστατικό στο κρεμμύδι που είχε ευεργετική επίδραση στα οστά, οι επιστήμονες ανάμειξαν διάφορα συστατικά ενός εκχυλίσματος του κρεμμυδιού με οστικά κύτταρα.
Όπως προέκυψε, το συστατικό, γ-γλουταμίλο πεπτίδιο, φάνηκε να έχει την ισχυρότερη επίδραση στην αναστολή της οστικής αποδόμησης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 400 γραμμάρια κρεμμύδια ημερησίως, για να υπάρχει αντιστοιχία με την ποσότητα του κρεμμυδιού που κατανάλωναν τα πειραματόζωα στη μελέτη.