Αρκετοί γονείς, προκειμένου να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τα αναψυκτικά, καταφεύγουν στους έτοιμους χυμούς φρούτων, πιστεύοντας ότι είναι πιο θρεπτικοί και υγιεινοί.
Ωστόσο, μια νέα αποκαλυπτική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal καταδεικνύει ότι αρκετοί συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, επομένως είναι βλαβεροί για την υγεία των παιδιών.
Αναλυτικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στην Αγγλία εξέτασαν την περιεκτικότητα ζάχαρης σε 2013 προϊόντα (μερίδα 200 ml) που απευθύνονται ειδικά σε παιδιά, συγκεκριμένα σε φρουτοποτά, 100% φυσικούς χυμούς και smoothies.
Σημειώνεται ότι οι ερευνητές υπολόγισαν μόνο τις ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης σε κάθε προϊόν, και όχι τα φυσικά σάκχαρα που παρέχουν ούτως ή άλλως τα φρούτα, καθώς τα δύο είδη μεταβολίζονται διαφορετικά από τον οργανισμό.
Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των αναλύσεων περίπου ένα στα δύο υπό μελέτη προϊόντα περιέχουν τη μέγιστη προτεινόμενη ποσότητα ζάχαρης που επιτρέπεται να καταναλώνει ένα παιδί (πέντε κουταλάκια του γλυκού, 19 γραμμάρια) ή και περισσότερο.
Όταν ένα φρούτο καταναλώνεται ολόκληρο, λαμβάνουμε, εκτός από τη ζάχαρη, φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αργή διάσπαση και απορρόφηση των σακχάρων, επομένως ο αντίκτυπος της ζάχαρης στον οργανισμό αμβλύνεται.
Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο οι γονείς να προτιμούν τα φρέσκα φρούτα ή τουλάχιστον ένα φρεσκοστυμμένο χυμό για τα παιδιά τους αντί για τους έτοιμους χυμούς.