facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

Η διατροφή με χαμηλή γλουτένη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη

11 Μαρτίου 2017 12:07
0 Σχόλια

Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη γλουτένη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ η κατανάλωση περισσότερης γλουτένης μειώνει αυτό τον κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη, προσδίνοντας στο ψωμί και σε άλλα προϊόντα της αρτοποιίας ελαστικότητα κατά το ψήσιμο, καθώς και καλύτερη γευστική υφή.

Ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού (γύρω στο 1%) δεν ανέχεται τη γλουτένη και πρέπει να την αποφεύγουν, ενώ ένα ακόμη 4% έως 6% μπορεί να έχει μικρότερα προβλήματα. Όμως οι δίαιτες χωρίς γλουτένη τείνουν να γίνουν δημοφιλείς ακόμη και σε ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου τέτοια προβλήματα, παρόλο που υπάρχει έλλειψη στοιχείων, τα οποία να αποδεικνύουν ότι η αποχή από τη γλουτένη θα αποφέρει κάποιο όφελος μακροπρόθεσμα. Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους (10%), ιδίως κάποιος πιο μορφωμένος και πιο πλούσιος, δηλώνει πλέον ότι αποφεύγει τη γλουτένη στο πλαίσιο ενός –υποτίθεται- πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Οι ερευνητές του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε επιδημιολογικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στο Πόρτλαντ, ανέλυσαν στοιχεία για τη διατροφή σχεδόν 200.000 ατόμων σε βάθος 30ετίας.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν την περισσότερη γλουτένη, είχαν κατά μέσο όρο 13% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη (λιγότερα από τέσσερα γραμμάρια τη μέρα).

«Οι τροφές χωρίς γλουτένη συχνά έχουν λιγότερες διατροφικές ίνες και άλλα θρεπτικά ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνες και μέταλλα (Β12, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο κ.α.), πράγμα που τις καθιστά λιγότερο θρεπτικές, αλλά και πιο ακριβές», δήλωσε ο ερευνητής Γκεντ Ζονγκ. Οι ίνες αποτελούν γνωστό παράγοντα προστασίας έναντι του διαβήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

  1. Ποιες δίαιτες απειλούν την υγεία της καρδιάς σας
  2. Θες να ζήσεις μέχρι τα 100; Φάε 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα!
  3. Ο Ρόλος της Βαριατρικής / Μεταβολικής Χειρουργικής στη Ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2
  4. Ελληνική καινοτομία για ασθενείς με οστεοπόρωση
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

leo-thrombosis


mytilineos
genesispharma2
genesispharma1
astellas prostate
novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Κορωνοϊός: 73.710 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 258 νεκροί και 118 διασωληνωμένοι
16 Αυγούστου 2022
Τι προσελκύει τα κουνούπια και πώς να προστατευθούμε
16 Αυγούστου 2022
Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της Moderna για την παραλλαγή Όμικρον εγκρίθηκε στη Βρετανία
15 Αυγούστου 2022
Υπάρχουν δύο είδη οργασμού που δεν είχες ιδέα ότι υπάρχουν!
14 Αυγούστου 2022
ΕΚΠΑ: Η γενετική προδιάθεση για COVID-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού
14 Αυγούστου 2022
ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν rapid test αύριο, Σάββατο 13 Αυγούστου
12 Αυγούστου 2022
Ξάνθη: Συναγερμός από είκοσι έξι κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο «Άγιος Βασίλειος»
12 Αυγούστου 2022
Νέα απειλή η παραλλαγή «Κένταυρος» για την Ελλάδα. Νέο κύμα από Σεπτέμβρη
12 Αυγούστου 2022
Κρήτη: Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στο νησί
11 Αυγούστου 2022
Τα 48 έφθασαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα
11 Αυγούστου 2022

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr
Posting....