Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και των σχετιζόμενων με τη νόσο αγγειακών επιπλοκών, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 2004 έως το 2008 συγκρότησαν συνολικά 510.000 ενήλικες, ηλικίας 30-79 ετών, σε δείγμα για την μελέτη China Kadoorie Biobank. Κατά τη διάρκεια της επταετίας που ακολούθησε, 9.504 νέες περιπτώσεις διαβήτη καταγράφηκαν μεταξύ των 480.000 ατόμων χωρίς διαβήτη. Μεταξύ περίπου 30.000 ατόμων με διαβήτη εξ αρχής, καταγράφηκαν 3.389 θάνατοι, 9.746 περιπτώσεις μακροαγγρειακής νόσου και 1.345 μικροαγγειακής νόσου.