Συνέντευξη της Γενικής Διευθύντριας της ΠΕΦ κ. Φαίης Κοσμοπούλου.
Πείτε μας λίγα λόγια για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν μεταποιητικό κλάδο της εθνικής οικονομίας με έντονη αναπτυξιακή δυναμική και αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα. Διαθέτει 28 υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής και εξελιγμένων συστημάτων ποιοτικού ελέγχου και ειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή επώνυμων γενοσήμων φαρμάκων και προϊόντων φαρμακοτεχνικής καινοτομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία. Απασχολεί 11.000 εργαζόμενους και 800 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης ενώ επηρεάζει συνολικά 53.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις περί των 800 εκατ. ευρώ σε πάγια και έρευνα την περίοδο 2004-2013 και κάθε χρόνο διαθέτει παραπάνω από 30 εκατ. ευρώ σε 80 προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης που υλοποιούνται σε συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλους ερευνητικούς φορείς. Με λίγα λόγια, είναι ένας ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης που στηρίζει διαχρονικά την οικονομία και την κοινωνία.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ελληνικού φαρμάκου;
Τα κύρια χαρακτηριστικά του ελληνικού φαρμάκου είναι η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του συμβάλλοντας στην σωστή ιατροφαρμακευτική φροντίδα του πληθυσμού. Παράλληλα, είναι γεγονός ότι το ελληνικό φάρμακο αποτελεί οικονομικά προσιτή λύση για τους Έλληνες ασθενείς που έχουν υποστεί μεγάλες εισοδηματικές πιέσεις τα χρόνια της κρίσης ενώ ταυτόχρονα η δυνατότητα των ελληνικών φαρμάκων να παράγουν εξοικονομήσεις, υποκαθιστώντας ακριβότερα φάρμακα με θεραπευτικά ισοδύναμο τρόπο, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Επιπροσθέτως, αποτελεί το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας μετά τα πετρελαιοειδή. Εξάγεται σε πάνω από 85 χώρες διεθνώς και πρόσφατα εισήλθε στην εξαιρετικά ανταγωνιστική φαρμακευτική αγορά των ΗΠΑ σηματοδοτώντας μία πετυχημένη εξωστρεφή πορεία και καθιερώνοντας το ως ένα διεθνές και ποιοτικό brand name. Οι επιδόσεις του ελληνικού φαρμάκου καθιστούν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως έναν στρατηγικό κλάδο της εθνικής οικονομίας και παράλληλα ένα κέντρο φαρμακευτικής καινοτομίας στην Νοτιοανατολή Ευρώπη.
Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία;
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με μεγάλη δυσκολία προσπάθησε να διατηρήσει την παραγωγική δυναμική της μέσα στο σκληρό περιβάλλον της κρίσης στο οποίο εισήλθε η ελληνική οικονομία. Παράλληλα, οι μονοδιάστατες πολιτικές των μνημονίων με τις συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, τις υπέρογκες επιστροφές (rebate-clawback) που άδικα βαραίνουν τα ελληνικά φάρμακα και την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης επηρέασαν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και έθεσαν θέμα επιβίωσης στην αγορά αρκετών ελληνικών φαρμάκων. Συγχρόνως, η απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης, της φαρμακευτικής κατανάλωσης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης αποτέλεσε ένα ακόμα εμπόδιο για την περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών φαρμάκων στην εγχώρια αγορά. Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις προσπάθησαν να διατηρήσουν την επενδυτική τους δραστηριότητα και τις θέσεις εργασίας, δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές και τονώνοντας την διεθνή τους παρουσία.
Ποια είναι τα αναπτυξιακά σχέδια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας;Υπάρχουν κάποια θετικά νέα, από το χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας;
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει την δυνατότητα να αποτελέσει βασικό ρυθμιστή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή. Η μεγιστοποίηση της συμβολής της φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία είναι στρατηγικής σημασίας για την Πολιτεία και επιτυγχάνεται μέσω της ενίσχυσης της απασχόλησης, της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού, των επενδύσεων στην Έρευνα&Ανάπτυξη και στην παραγωγή, των εξαγωγών και των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών. Τα θετικά νέα είναι ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να διαθέσει την επόμενη πενταετία 300 εκατ. ευρώ για την δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.
Για να υλοποιηθεί, όμως, κάτι τέτοιο χρειάζεται να εφαρμοστεί το νέο πλάνο στρατηγικών επενδύσεων της Πολιτείας που διαμορφώνει ένα πλαίσιο ισχυρών οικονομικών κινήτρων τόσο για τις παραγωγικές επενδύσεις όσο και για τις επενδύσεις σε Έρευνα&Ανάπτυξη που είναι στην ακτίνα του ενδιαφέροντος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι για τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις παραμένει μεγάλο και σταθερό “αγκάθι”, το clawback το οποίο βαραίνει άδικα και δυσανάλογα τα οικονομικώς προσιτά ελληνικά φάρμακα.
Αποτελεί το Ελληνικό φάρμακο λύση για την υγεία και την κοινωνία;
Το ελληνικό φάρμακο αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση για την υγεία, την κοινωνία, την οικογένεια και τον Έλληνα ασθενή. Μάλιστα, η ελληνική παραγωγή φαρμάκου μπορεί να καλύψει το 60% των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού μετριάζοντας την διαχρονική εξάρτηση της εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς από ακριβές εισαγόμενες θεραπείες. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η διαμόρφωση μιας νέας φαρμακευτικής πολιτικής με επίκεντρο τον ασθενή και την πρόσβαση του σε οικονομικές, ασφαλείς και ποιοτικές θεραπείες. Ωστόσο, πρόταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι η νέα φαρμακευτική πολιτική να έχει αναπτυξιακό πρόσημο και να μεγιστοποιεί την συνολική προστιθέμενη αξία που παράγει ο κλάδος στην κοινωνία, ειδικότερα στην απασχόληση. Συγκεκριμένα, η απελευθέρωση των επενδύσεων της φαρμακοβιομηχανίας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αξιοποιώντας το νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, συγκρατώντας παράλληλα και το φαινόμενο του brain drain.
Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αναδειχθεί από τη συνέντευξη αυτή και θα θέλατε να το αναφέρετε;
Οι προτάσεις της ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο και δίνουν στοχευμένες λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά φάρμακα και η φαρμακευτική αγορά.
Η διαμόρφωση μία νέας βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής συνιστά τον σχεδιασμό ενός επαρκούς και εξορθολογισμένου προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ο οποίος θα επιμερίζεται σε 3 ξεχωριστούς υπο – προϋπολογισμούς: α) στα φάρμακα Ν.3816 που αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ β) στα φάρμακα εντός πατέντου και γ) στα φάρμακα εκτός πατέντου και γενόσημα. Ο κάθε προϋπολογισμός θα έχει το δικό του clawback και τα γενόσημα και τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα δεν θα επιβαρύνονται με τις υπερβάσεις που προκαλούν τα νέα και πολύ ακριβά φάρμακα.
Τέλος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, έχει τονίσει την σημασία της διαμόρφωσης ενός πλαισίου κινήτρων για την εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο την επιλογή οικονομικότερων φαρμάκων. Συγχρόνως, όμως, θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένα πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ασθενών σχετικά με την αξία και τα οφέλη των γενοσήμων και των οικονομικών φαρμάκων για το σύστημα υγείας και την οικονομία.
Με αυτά τα δεδομένα, διασφαλίζονται οι όροι βιωσιμότητας των ελληνικών οικονομικών φαρμάκων στην φαρμακευτική αγορά, ανοίγονται ευκαιρίες για νέες επενδύσεις από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων και μπαίνουν οι βάσεις για μία στέρεη αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου.