Τον διαδεδομένο αστικό μύθο που θέλει τα παχουλά παιδιά να ρίχνουν τα κιλά σε μπόι καταρρίπτει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας Ευθύμης Καπάνταης επισημαίνοντας πως όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!
«Όχι μόνο δεν γίνεται μπόι η κοιλιά στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και τους εφήβους αλλά αντιθέτως τους κλέβει αρκετά εκατοστά από το ύψος στο οποίο θα έφθαναν αν ήταν αδύνατοι. Αν σε αυτό προσθέσουμε τα εξής ευρήματα: ότι τα ελληνόπουλα είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην παχυσαρκία με τα αγόρια να είναι περισσότερο βαρέων βαρών από τα κορίτσια και πως το 75% των παχύσαρκων παιδιών παραμένουν παχύσαρκοι ενήλικες, με το 80% των γονιών να θεωρούν πως το παχουλό παιδί τους είναι φυσιολογικού βάρους, αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι μια βραδυφλεγής βόμβα η οποία θα σκάσει στα χέρια μας…..
Το ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται με την ηλικία επιβεβαιώνεται και από το εύρημα ότι σε ηλικία 7 ετών το 48% των λιλιπούτειων έχουν περιττά κιλά, ενώ σε ηλικία 9 ετών, το ποσοστό ανέρχεται στο 54% του ανήλικου πληθυσμού της χώρας μας. Την ίδια ώρα οι ειδικοί της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας επισημαίνουν πως και οι ενήλικοι Έλληνες σπάνε ρεκόρ στα περιττά κιλά, με το 60% των υπέρβαρων και παχύσαρκων να βλέπουν στον καθρέφτη τον εαυτό τους φυσιολογικό!
Η παχυσαρκία αποτελεί πολυσυστηματικο νόσημα, που αυξάνει κατά 92% τον κίνδυνο για διαβήτη, κατά 50% τον κίνδυνο κατάθλιψης, πλήττει τα νεφρά, την καρδιά, τις αρθρώσεις, προκαλεί μια σειρά καρκίνων δημιουργεί υπνική άπνοια, υπογονιμότητα και διάφορα άλλα οργανικά προβλήματα με συνέπεια, να κόβει 7 χρόνια ζωής από τους άνδρες και 6 χρόνια ζωής από τις γυναίκες.
Αν μάλιστα ξεκινήσει από νωρίς στην παιδική ή την εφηβική ηλικία, τότε η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κυμαίνεται από 9-13 χρόνια, διάστημα συγκρίσιμο με την απώλεια χρόνων ζωής που προκαλεί το κάπνισμα.
Αν τώρα οι παχύσαρκοι καπνίζουν κιόλας, το νήμα την ζωής τους κόβεται ακόμα πιο νωρίς…
Η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται με δίαιτα, άσκηση, φαρμακευτική αγωγή (υπάρχουν δύο φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα) και με χειρουργικές επεμβάσεις (δακτύλιος, γαστρικό μανίκι, γαστρικό bypass) που είτε περιορίζουν τη λήψη τροφής είτε μειώνουν την απορρόφηση των συστατικών της τροφής. Όπως εξηγεί ο χειρουργός Δημήτρης Λαπατσάνης τα πολλά περιττά κιλά αντιμετωπίζονται μαζί με τις συνοσηρότητες τους με «βαριατρική» χειρουργική επέμβαση, ειδικά στους διαβητικούς παχύσαρκους ασθενείς θεραπεύοντας τους για μια 10ετία από την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Μετά μπορεί να υπάρξει υποτροπή…
Αν στέκεστε συχνά μπροστά στον καθρέφτη και αναρωτιέστε «καθρέφτη καθρεφτάκι μου ποιος είναι ο πιο παχουλός στον κόσμο» ήρθε ή ώρα να κάνετε κατι γι αυτό γνωρίζοντας πως ακόμα και απώλεια 10% του σωματικού βάρους βελτιώνει άμεσα το καρδιολογικό και λιπιδαιμικό προφίλ του αίματος. Όμως προτού επιχειρήσετε δίαιτες αμφιβόλου επιστημονικής εγκυρότητας με μαντζούνια που αδυνατίζουν όπως διάφορα είδη καφέ και ύποπτα τσάγια, ο κ. Καπάνταης προειδοποιεί το κοινό πως δεκάδες άνθρωποι στο Βέλγιο (όπου έγινε αναδρομική μελέτη) έπαθαν νεφρική ανεπάρκεια ή ηπατική ανεπάρκεια και η πλειονότητα τους πέθανε. Προσοχή λοιπόν.