Παρότι στην πατρίδα μας τα προβλήματα στη Δημόσια υγεία είναι μεγάλα και δεν λύνονται με το μαγικό ραβδί του Χάρι Πότερ από τη μία στιγμή στην άλλη, η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί «παράδεισος» σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση (και άλλες χρόνιες παθήσεις) στα καινοτόμα φάρμακα. Η απόδειξη έρχεται απευθείας από την Κροατία όπου μόλις ολοκληρώθηκε η Συνάντηση της Διαβαλκανικής Συμμαχίας για την πολλαπλή σκλήρυνση, την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση EMSP, με τη συμμετοχή Εκπροσώπων Ασθενών όλων των Βαλκανικών χωρών. Εκεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του health reportaz, παρουσιάστηκαν στοιχεία που φανερώνουν ότι οι ασθενείς των άλλων βαλκανικών χωρών αντιμετωπίζουν έναν φαρμακευτικό μεσαίωνα, καθώς ελάχιστοι μόνο λαμβάνουν οποιαδήποτε θεραπεία. Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του health reportaz, μόνο το 10% των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση στη Βοσνία λαμβάνουν θεραπείες πρώτης γραμμής (ιντερφερόνες), ενώ για το υπόλοιπο 90% ισχύει το γνωστό « όποιος έχει να πληρώσει παίρνει θεραπεία κι όποιος δεν έχει καλά σαράντα…»
Στη Σερβία, με 9.000 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, μόλις το 12% λαμβάνει θεραπείες πρώτης γραμμής και υπάρχει λίστα αναμονής στην οποία τον τελευταίο χρόνο μπήκαν 200 άτομα-γεγονός που θεωρήθηκε επιτυχία. Πριν από αυτή την εξέλιξη μόνο ο ένας στους δέκα ασθενείς λάμβανε θεραπεία. Την ίδια ώρα άλλοι 300 Σέρβοι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία δεύτερης γραμμής, (δηλαδή τα νεότερα φάρμακα μετά τις ιντερφερόνες), αλλά δεν πρόκειται να λάβουν τίποτα γιατί βρίσκονται εκτός λίστας. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Πολωνία, όπου το υπάρχον σύστημα δυσκολεύει πολύ την ένταξη των ασθενών στις λίστες με τις οποίες λαμβάνουν θεραπεία. Στην Ελλάδα αντίθετα, οι 14.000 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και γι αυτό οι σύλλογοι τους ζητούν να μπει η πατρίδα μας στη Συμμαχία των χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπου θα συνυπάρχει με κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία με τα οποία έχουμε κοινά στοιχεία. Έτσι θα μπορούμε να αξιοποιούμε συγκριτικά μοντέλα που θα μας βοηθήσουν να προοδεύσουμε αντί να οπισθοδρομούμε.
Επειδή βέβαια σε κάθε κανόνα υπάρχουν κι εξαιρέσεις, η Σλοβενία μας έχει «φορέσει τα γυαλιά», καθώς θέσπισε τον δωρεάν προσωπικό βοηθό για όλους τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Οι πηγές του health reportaz εξηγούν: «Οι ασθενείς μπαίνουν σε ένα registry και συμπληρώνουν στοιχεία, όπου ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου τους δικαιούνται δωρεάν προσωπικό βοηθό για 10-120 ώρες την εβδομάδα». Στόχος λοιπόν για την Ελλάδα είναι η θέσπιση ενός ανάλογου μέτρου για τους 14.000 ασθενείς, η διεκδίκηση περισσότερων δωρεάν φυσικοθεραπειών (ο ΕΟΠΥΥ δίνει 8 φυσικοθεραπείες το μήνα), η εξασφάλιση των δωρεάν απεικονιστικών εξετάσεων που χρειάζεται κάθε ασθενής (αριθμός που διαφέρει ανά περιστατικό καθώς κάθε ασθενής παρουσιάζει διαφορετική εξέλιξη της νόσου) και η υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος «φροντίδας στο σπίτι», με τα φάρμακα να παραδίδονται στο σπίτι για τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα. Ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι η αποκατάσταση της σεξουαλικής ζωής στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς 7 στις 10 γυναίκες και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών ασθενών έχει σοβαρές σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Η ομαλή σεξουαλική ζωή είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου και μέσα από ασκήσεις «sexual therapy» οι πάσχοντες μπορούν να ανακτήσουν αυτό το δικαίωμα που η νόσος μετέτρεψε σε απαγορευμένη πολυτέλεια…