Την ώρα που ο μισός πλανήτης πεινά και πολλά εκατομμύρια άνθρωποι στον αντίποδα είναι παχύσαρκοι και πεθαίνουν από τα νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, μια νέα έρευνα προκαλεί ανατριχίλες και θυμίζει ότι δεν πρέπει να πετάμε φαγητό, αλλά να το προσφέρουμε σε αυτούς που έχουν ανάγκη, όπως κάνει ο κοινωφελής Οργανισμός “Μπορούμε”. Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος άνθρωπος στη Γη πετάει κάθε μέρα φαγητό ισοδύναμο με περίπου 527 θερμίδες. Αν δεν υπήρχε αυτή η σπατάλη, θα μπορούσαν να τραφούν πέντε άνθρωποι, αντί για τέσσερις, από το φαγητό στην κουζίνα ενός μέσου νοικοκυριού. Η προηγούμενη εκτίμηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ήταν ότι κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος πετάει καθημερινά φαγητό 214 θερμίδων. Η νέα υπερδιπλάσια ποσότητα των 527 θερμίδων είναι περίπου το ένα πέμπτο των 2.500 θερμίδων που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος για να διατηρήσει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ θα μπορούσε με μεγάλη άνεση να ταίσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υποθρεψία κκαι κινδυνεύουν να πεςθάνουν από την πείνα. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως οι αριθμοί που προηγήθηκαν αφορούν ανδρα μέσου βάρους. Αντίθετα μια γυναίκα μέσου βαρους και σωματότυπου χρειάζεται περίπου 1500-1700 θερμίδες ημερησίως.
Επιπλέον άλλα ερευνητικά στοιχεία φανερώνουν ότι στην Ελλαδα της κρίσης εξακολλυθούμε να πετάμε 2 εκατομμύρια τόνους φαγητό στα σκουπίδια ετησίως, παρότι σύμφωνα με την Unesco, το 25% των πολιτών ζει κατω από το όριο της φτώχειας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 500.000 παιδιά. Τα παιδιά αυτά και οι οικογένειες τους αναγκάζονται να τρέφονται από τα συσσίτια (εκκλησίας, ΚΥΑΔΑ και οργανισμών) που δεν επαρκούν, ενώ τόνοι μαγειρεμένου ή ωμού φαγτού σαπίζουν στους καδους σκουπιδιών….
Επιστρέφοντας στα πρόσφατα ευρήματα, Οι ερευνητές της νέας έρευνας, με επικεφαλής τη Μόνικα βαν ντεν Βέρμα του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Βαγκενίγκεν, που ανέλυσαν στοιχεία για τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, υπολόγισαν ότι η σπατάλη των τροφίμων αρχίζει όταν οι άνθρωποι ξεπερνούν σε μέση καταναλωτική δαπάνη τα 6,7 δολάρια τη μέρα. Το 2011 ο FAO είχε εκτιμήσει ότι περίπου το ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων χάνεται και καταστρέφεται πριν φθάσει στους καταναλωτές ή πετιέται από τους τελευταίους. Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι, όσον τουλάχιστον αφορά τα νοικοκυριά, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. «Το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο από όσο νομίζουμε. Πρέπει να αφυπνιστούμε” τονίζουν οι ερευνητές. Προσπάθειες σαν το “Μπορούμε” και προσφορά των φαγτών που περισσεύουν είτε από τα νοικοκυριά, σε οικογενειακό επίπεδο είτε σε συλλογικό, από εκδηλώσεις σε χώρους, πολυχώρους, κέντρα, εστιατόρια, ξενοδοχεία κτλ πρέπει να ενισχυθούν ώστε να περιοριστεί η πείνα, στον κόσμο. Και ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με έρευνς του Ινστιτούτου Prolepsis την καθηγήτριας Αθηνάς Λινού, το πρόβλημα της πείνας δεν αφορά την υποσαχάρια Αφρική μονάχα, ούτε τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου μονάχα, ούτε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες όπως οι άστεγοι. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, με το 60% των οικγενειών στην Ελλαδα (τόσο στο λεκανοπέδιο Αττικής) όσο και σε Νομούς της Περιφέρειας (στην Ηπειρο, στη Μακεδονία, στην Θεσσαλία) που χτυπήθηκαν πολύ από την κρίση και την ανεργία, να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Δηλαδή να μην έχουν στο τραπέζι ικανή ποσότητα φαγητού για να χορτασουν όλα τα μέλη της οικογένειας.