Ο Αντώνης Ζαμπέλας καθηγητής διατροφής του ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, πρόεδρος του ΕΦΕΤ, και κορυφαίος επιστήμονας στα θέματα διατροφής δήλωσε στην ΕΤ1 ότι είναι αβάσιμες οι φήμες που κυκλοφορούν για την μετάδοση του κορωνοϊού μέσω της τροφικής αλυσίδας παρά τα ανησυχητικά νέα που έχουν έρθει από την Κίνα και αφορούν τις γαρίδες και το κοτόπουλο.
Μπορεί οι Κινέζοι να βρήκαν ίχνη κορωνοϊού σε κοτόπουλα και γαρίδες που κάποιος άνθρωπος θα έπιασε ενώ είχε μολυνθεί με κορωνοϊό αλλά ο κορωνοϊός μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ώστε να προκαλέσει την λοίμωξη. Όπως εξηγεί ο Αντώνης Ζαμπελας για να υπάρξει πρόβλημα από το τρόφιμο -που μπορεί να έχει ίχνη κορωνοϊού -στον άνθρωπο θα πρέπει να υπάρχει ισχυρό ιικό φορτίο που θα πλήξει τον πνεύμονα. Προφανώς το τρόφιμο που καταναλώνουμε πηγαίνει στο γαστρεντερικό και δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον πνεύμονα.
Τέλος τα ίχνη στα τρόφιμα δεν είναι τόσο ισχυρά ώστε να προκαλέσουμε πρόβλημα στον οργανισμό. Κανένας λόγος για κινδυνολογία μέσω της τροφικής αλυσίδας.