facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

Πόσο ασφαλές είναι το φαγητό μας;

20 Απριλίου 2015 10:08
0 Σχόλια

Τα τροφιμογενή νοσήματα αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας και για ελάχιστα από αυτά υπάρχουν εμβόλια. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι συγκλονιστικά:

* Πάνω από 200 ασθένειες διασπείρονται δια των τροφίμων με τα διαρροϊκά νοσήματα να σκοτώνουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο.

* Δυο εκατομμύρια θάνατοι συμβαίνουν ετησίως από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού.

* Η ακαταλληλότητα των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές σε χρόνια προβλήματα υγείας.

* Η παγκοσμιοποίηση κάνει την ασφάλεια των τροφίμων πιο περίπλοκη διαδικασία, επειδή δίνονται πολλές ευκαιρίες για την μόλυνσή τους όπως για παράδειγμα κατά την μεταφορά τους.

* Το τρόφιμο επηρεάζει σημαντικά την οικονομία μιας χώρας και την κοινωνία γι αυτό η ασφάλειά του είναι ζωτικής σημασίας.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την 7η Απριλίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και η οποία φέτος έχει τίτλο “Πόσο ασφαλές είναι το φαγητό σας;

Μεταξύ των μικροοργανισμών που προκαλούν τα μολυσματικά τροφιμογενή νοσήματα είναι: η σαλμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter), το κολοβακτηρίδιο (E.Coli), η σιγκέλα (shigella), το δονάκιο της χολέρας, ο ιός της ηπατίτιδας Α αλλά και η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών κ.ά. Στην Ελλάδα με το σύστημα της υποχρεωτικής δήλωσης νοσήματος, φαίνεται να κυριαρχούν οι σαλμονελώσεις (μη τυφο–παρατυφικές) και σε μικρότερο ποσοστό η ηπατίτιδα Α και οι σιγκελώσεις.

“Νέες απειλές από τροφιμογενή νοσήματα εμφανίζονται εξαιτίας της αύξησης των διεθνών μετακινήσεων και του εμπορίου, της μικροβιακής προσαρμογής και αντοχής, της αλλαγής στο σύστημα παραγωγής τροφίμων. Σημαντικό ρόλο παίζει το δημογραφικό και η ανθρώπινη συμπεριφορά. Στις ανεπτυγμένες χώρες, η επιτήρηση των τροφιμογενών ασθενειών είναι μια θεμελιώδης συνιστώσα των συστημάτων ασφάλειας των τροφίμων. Τα δεδομένα της παρακολούθησης χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των πολιτικών δημόσιας υγείας. Εκ των πραγμάτων υπάρχει ανάγκη της ενίσχυσης των συστημάτων επιτήρησης των ασθενειών” επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας.

Ο ΠΟΥ μαζί με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO) προωθούν τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και επιπλέον προειδοποιούν τις χώρες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ως προς την ασφάλεια των τροφίμων μέσω ενός διεθνούς δικτύου πληροφοριών. Ως μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής για την μείωση του φορτίου των τροφιμογενών ασθενειών ο ΠΟΥ εξέδωσε τα πέντε κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα και ένα οδηγό ασφάλειας των τροφίμων για τους ταξιδιώτες. Τα πέντε κλειδιά είναι:

1. Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

2. Να διατηρούνται χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

3. Καλό μαγείρεμα.

4. Η διατήρηση των τροφίμων στις σωστές θερμοκρασίες.

5. Να χρησιμοποιούνται ασφαλές νερό και ασφαλείς πρώτες ύλες.

Ρίγανη του βουνού αντιοξειδωτική την εξάγουμε σε πολλές χώρες του κόσμου, εμείς την ξέρουμε;
Φεστιβάλ οικολογικού κήπου - μπαξέ

Related posts:

  1. Τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στο ψυγείο
  2. Αυτό είναι το μπαχαρικό που προκαλεί… παράνοια!
  3. Μείωση αλατιού: Μειώνει εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια
  4. Ξύπνησε από κώμα μιλώντας άπταιστα γαλλικά & υποστηρίζοντας πως είναι ο Μάθιου Μακόναχι
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

astellas prostate
novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα
19 Ιανουαρίου 2021
Κορωνοϊός: 256 κρούσματα στην Αττική, 72 στη Θεσσαλονίκη - Στο 1,79% ο δείκτης θετικότητας
19 Ιανουαρίου 2021
Κορωνοϊός: 566 νέα κρούσματα - 320 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
19 Ιανουαρίου 2021
Μαρτύριο της σταγόνας µε τους εµβολιασµούς
19 Ιανουαρίου 2021
Κορωνοϊός: 320 νέα κρούσματα, 322 διασωληνωμένοι και 19 νέοι θάνατοι
18 Ιανουαρίου 2021
Live η ενημέρωση από τους Μ. Θεοδωρίδου και Μ. Θεμιστοκλέους
18 Ιανουαρίου 2021
Επισήμανση Σύψα: Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος - Εάν υπάρξει συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική
18 Ιανουαρίου 2021
Η διασπορά των 237 νέων κρουσμάτων - 94 στην Αττική, 31 στη Θεσσαλονίκη - 2,19% ο δείκτης θετικότητας
17 Ιανουαρίου 2021
Κορωνοϊός: 237κρούσματα - 320 διασωληνωμένοι- 28 θάνατοι
17 Ιανουαρίου 2021
Εμβόλιο κορωνοϊού: Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν κάνει ενέσιμες θεραπείες(botox - υαλουρονικό κ.α.)
17 Ιανουαρίου 2021

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr