facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

Καύσωνας και τροφική δηλητηρίαση – Πόσο ασφαλές είναι το delivery το καλοκαίρι

20 Ιουνίου 2024 16:31
0 Σχόλια

Το delivery είναι μια βολική εναλλακτική αν δεν έχουμε μαγειρέψει, αλλά το καλοκαίρι ενέχει τον κίνδυνο της τροφικής δηλητηρίασης.

Είναι γνωστό πως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη σωστή προετοιμασία και αποθήκευση του φαγητού μας, καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος της τροφικής δηλητηρίασης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Ένας παράγοντας που συχνά οδηγεί σε αύξηση των περιστατικών γαστρεντερίτιδας και των τροφικών δηλητηριάσεων τα τελευταία καλοκαίρια, είναι η τεράστια διάδοση που έχει γνωρίσει το delivery. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση του έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με διάφορες εταιρίες παράδοσης έτοιμου φαγητού να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα.

Οι ανησυχίες σχετικά με τα delivery είναι πολλές. Αρχικά, υπάρχει ο προβληματισμός σχετικά με την ασφάλεια των ίδιων των επαγγελματιών, σε συνθήκες καύσωνα. Φυσικά, κατά τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι επικίνδυνα υψηλή θα πρέπει να αποφεύγουμε τις παραγγελίες, προκειμένου να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή του μεταφορέα -εξάλλου πρόσφατα άρχισε να ισχύει και η σχετική εγκύκλιος «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από την άλλη, υπάρχει και ο προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσο οι επιχειρήσεις εστίασης τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα ασφαλείας, αφού ουκ ολίγες είναι οι φορές που δεκάδες άτομα βρέθηκαν στο νοσοκομείο, μετά από κάποιο γεύμα σε ένα εστιατόριο ή ένα γάμο.

Ωστόσο, κάτι που δεν ακούμε συχνά, είναι το μεγάλο ρίσκο που διατρέχουμε από την έκθεση του φαγητού μας στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, κατά τη μεταφορά του στο σπίτι μας από το εστιατόριο από όπου το παραγγείλαμε.

Οι κίνδυνοι της ζέστης

Αφήνοντας το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου, διακινδυνεύουμε τον πολλαπλασιασμό βακτηριδίων όπως η σαλμονέλα, τα E. Coli και τα καμπυλοβακτηρίδια. Όλοι αυτοί οι παθογόνοι μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως ο πόνος στο στομάχι, η ναυτία, η διάρροια και ο εμετός.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα σε θερμοκρασίες μεταξύ 4,4 και 60 βαθμών Κελσίου, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους μέσα σε διάστημα 20 μόλις λεπτών. Αυτό το εύρος καλείται συχνά ως «ζώνη κινδύνου», ωστόσο όταν η θερμοκρασία είναι άνω των 32 βαθμών Κελσίου και κάτω των 60, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας συστήνει να μην αφήνουμε το φαγητό εκτός ψυγείου αφού το μαγειρέψουμε για πάνω από 2 ώρες, ωστόσο εάν η θερμοκρασία είναι άνω των 32 βαθμών Κελσίου, τότε θα πρέπει να περιορίσουμε το διάστημα αυτό στο μισό και να το βάζουμε δηλαδή στο ψυγείο 1 ώρα μετά το μαγείρεμα το πολύ.

Όπως όλοι ξέρουμε, στην Ελλάδα το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες πολύ συχνά ξεπερνούν τους 32 βαθμούς Κελσίου, ιδίως σε εξωτερικούς χώρους, και ως εκ τούτου η έκθεση του φαγητού μας κατά τη μεταφορά του για διαστήματα ακόμα και 1 ώρας μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

 

Related posts:

  1. Για τις ευπαθείς ομάδες η προστασία από τη ζέστη είναι εξίσου ζωτική σημασίας με την προστασία από τον κορωνοϊό
  2. Πρόεδρος ΕΦΕΤ: Δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός μέσω της τροφικής αλυσίδας
  3. Να εμβολιαστούν άμεσα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για την γρίπη ακόμα και τώρα
  4. Κορωνοϊός: Τεράστια η ψυχική επιβάρυνση των ηλικιωμένων στην Ελλάδα – διεθνής μελέτη
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

leo-thrombosis
mytilineos
genesispharma2
genesispharma1
astellas prostate
novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Υπουργείο Υγείας: Διευκρινίσεις για τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου - Τι να κάνετε αν βγει θετικό
26 Οκτωβρίου 2024
Όταν η ανοσοθεραπεία στον καρκίνο χορηγείται νωρίς, μειώνει θανάτους και υπέρογκες δαπάνες!
23 Οκτωβρίου 2024
Σωματεία ασθενών ζητούν κατάργηση υπουργικής απόφασης που επιτρέπει την αιμοδοσία ομοφυλόφιλων
17 Οκτωβρίου 2024
ELPEN & Win Medica προσφέρoυν ένα ΙΧ όχημα για τις ανάγκες του «ΟΙΚΟΘΕΝ» στο νοσοκομείο «Μεταξά»
16 Οκτωβρίου 2024
Πρωτόγνωρη έξαρση βίας μεταξύ κοριτσιών
16 Οκτωβρίου 2024
Προκηρύχθηκαν 298 θέσεις γιατρών ΕΣΥ για νοσοκομεία και ΕΚΑΒ – Η απόφαση
11 Οκτωβρίου 2024
Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ για την είσπραξη του clawback απέστειλε ο ΙΣΑ
08 Οκτωβρίου 2024
ψιλοκυβίνη
Η ψιλοκυβίνη επιστρέφει από την εποχή των χίπις για να θεραπεύσει την κατάθλιψη και το άγχος
08 Οκτωβρίου 2024
Εργαστηριακοί γιατροί: Καταστροφικές οι συνέπειες του clawback
03 Οκτωβρίου 2024
Αντίθετοι οι Παθολόγοι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από Φαρμακοποιούς
02 Οκτωβρίου 2024

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr