Προ των ευθυνών του, για το έλλειμμα που διαπιστώνεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τομέα της Ψυχιατρικής Υγείας έθεσε την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα του Ψυχιατρικού τομέα του Σισμανογλείου νοσοκομείου με θέμα: «Ψυχική Υγεία στην σύγχρονη κοινωνία».
Αναφερόμενος στις σοβαρές επιπτώσεις, με διαρκώς αυξητικές τάσεις, της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών και όχι μόνο των ψυχικά ασθενών, ο κ. Πατούλης τόνισε:
«Το 10-12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών με διαρκώς ανοδικές τάσεις πάσχει από ψυχικές ασθένειας και μόλις το μισό από αυτούς προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Η οικονομική κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια έπληξε την ψυχική υγεία όχι μόνο των πασχόντων αλλά και των υγιών ανθρώπων. Ο άνθρωπος χωρίς δουλειά αισθάνεται ανασφάλεια και έντονο στρες γιατί αδυνατεί να στηρίξει τον εαυτό του και την οικογένειά του, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει ψυχολογικά προβλήματα. Και δυστυχώς οι άνεργοι στην χώρα μας ξεπερνούν τα δυο εκατομμύρια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανεπίσημα είναι πολύ περισσότεροι.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έκρουσε για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, επιδεινώνεται από τη συρρίκνωση των προγραμμάτων ψυχικής υγείας αλλά και των κοινωνικών δομών που δεν χρηματοδοτούνται και είναι αποτέλεσμα της εξοντωτικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας. Μια πολιτική που ο Ιατρικός σύλλογος έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει κι έχει συγκρουστεί με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου υγείας.
Ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ, η υποστήριξη και η ενίσχυση των επιστημόνων ψυχικής υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ιατρικού προσωπικού.
Ο Ιατρικός κόσμος, διαβεβαίωσε ο κ. Πατούλης, θα υπερασπιστεί και θα προστατεύσει την υγεία των Ελλήνων πολιτών, ενώ θα συμβάλει στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, στην πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, στην ουσιαστική υποστήριξη των οικογενειών των ψυχικά πασχόντων και στη συνεχή ενημέρωση του πολίτη για τα θέματα της ψυχικής υγείας.