Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα, που επίκειται τις επόμενες μέρες, πιστεύει ότι βασικό κριτήριο αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα πρέπει να αποτελεί η διατροφική τους αξία και -πιο συγκεκριμένα- το πόσο ανθυγιεινά καθίστανται για την ανθρώπινη υγεία και όχι αν είναι συσκευασμένα ή όχι.
Για παράδειγμα, ανθρακούχα αναψυκτικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα trans λιπαρών, άλατος ή ζάχαρης θα μπορούσαν να περάσουν στον υψηλό συντελεστή, ενώ τα πιο υγιεινά (λάδι, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια) να παραμείνουν στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.
Η παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία, αφενός θα συμβάλλει στην πρόληψη υγείας, καθώς και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή, αφετέρου θα συμβάλλει αποφασιστικά -σε βάθος χρόνου- στην εξοικονόμηση πόρων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.
Να επισημανθεί επίσης ότι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Δανία έχουν θεσπίσει ήδη φόρους για ανθυγιεινά τρόφιμα, με στόχο την επίτευξη μιας καλύτερης υγείας, όπως περιγράφεται στο άρθρο του BMJ [Taxing unhealthy food and drinks to improve health. BMJ2012;344:e2931].
Ταυτόχρονα, μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία από την Πολιτεία θα συμβάλλει έμπρακτα στη συγκράτηση τιμών σε κάποια (υγιεινά) προϊόντα, που τόσο ανάγκη έχει ο πολίτης αυτήν την περίοδο.
Επιπρόσθετα, σε συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που αφορούσε μη μεταδιδόμενες ασθένειες, ο ΟΗΕ αναγνώρισε το θετικό ρόλο που έχει η φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων για την ανθρώπινη υγεία, κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.