Το κάπνισμα, μια από τις πιο επιβλαβείς για τον οργανισμό συνήθειες, είναι δυστυχώς κάτι το οποίο έχει γίνει σταθερή «μόδα» στη χώρα μας. Τα παιδιά, προσπαθώντας να μιμηθούν τους μεγάλους ή να γίνουν αρεστοί στην παρέα τους ξεκινούν το κάπνισμα χωρίς τις περισσότερες φορές να έχουν αντιληφθεί την επικινδυνότητα του τσιγάρου.
Στην Ευρώπη ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που αρχίζουν το κάπνισμα είναι στα 17,6 έτη, ενώ στην Ελλάδα παρατηρείται μεγάλο ποσοστό ήδη από την ηλικία των 15 ετών.
Το κάπνισμα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου και γι” αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για τη σωστή ενημέρωση και ανατροφή του παιδιού σας. Εάν καπνίζετε, το παιδί σας είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει το κάπνισμα σε μικρή ηλικία καθώς η μυρωδιά και η κίνηση θα του φαίνονται εντελώς οικείες.
Προσπαθήστε να αποφύγετε το κάπνισμα στο σπίτι, όσο το παιδί σας βρίσκεται στον ίδιο χώρο με εσάς, να μην καπνίζετε στο αυτοκίνητο όταν μεταφέρετε το παιδί σας και να μην αφήνετε αποτσίγαρα σε εμφανή σημεία. Επίσης, μιλήστε ανοιχτά στο παιδί σας για τις επιβλαβείς συνέπειες του τσιγάρου και την εξάρτηση που δημιουργεί, καθώς επίσης και για τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει. Μην περιμένετε όμως πως το παιδί θα τα ακούσει και θα τρομάξει εύκολα. Οι μελλοντικές συνέπειες δε φαίνεται να ενδιαφέρουν έντονα τα παιδιά μικρής ηλικίας γι” αυτό, προτιμήστε να αναφερθείτε και σε πιο άμεσες συνέπειες, όπως δυσοσμία στην αναπνοή, κίτρινα δόντια, έντονη μυρωδιά τσιγάρου στα μαλλιά και τα ρούχα, γρήγορη κόπωση, ξηρότητα επιδερμίδας και βήχας. Μια επίσης, καλή ιδέα για να αποφύγει το παιδί σας το κάπνισμα είναι η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό.
Τέλος, αν αντιληφθείτε πως το παιδί σας καπνίζει, μην αντιδράσετε με φωνές και τιμωρίες, γιατί θα καταφέρετε να έχετε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλετε. Αναζητήστε τις αιτίες που το οδήγησαν στο κάπνισμα, γεμίστε το χρόνο του με ευχάριστες δραστηριότητες και δώστε πρώτοι το καλό παράδειγμα αποφεύγοντας εντελώς ακόμα και την έκθεση στον καπνό. Ο διάλογος και η σωστή επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα μπορούν σε κάθε περίπτωση να συμβάλλουν θετικά στην αποφυγή αυτής της κακής συνήθειας.