Τέσσερα βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος φαίνεται να λειτουργούν προστατευτικά έναντι της εκδήλωσης άσθματος στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Translational medicine.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, με επικεφαλής τον Δρ Μπρετ Φινλεϊ, ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από 319 παιδιά και διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι συγκεκριμένα βακτήρια παίζουν ρόλο-κλειδί στην εκδήλωση του άσθματος από πολύ νωρίς στη ζωή ενός παιδιού, όταν ακόμη το ανοσοποιητικό του σύστημα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα βρέφη που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, ήταν αυτά που είχαν στο γαστρεντερικό τους σύστημα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων συγκεκριμένων βακτηρίων.
Τα περισσότερα βρέφη συνήθως αποκτούν αυτούς τους μικροοργανισμούς με φυσικό τρόπο από το περιβάλλον, όμως μερικά παιδιά όχι, με συνέπεια μετά να κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν άσθμα.
Τα περιστατικά άσθματος έχουν αυξηθεί δραματικά στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τη δεκαετία του ’50 και σήμερα πια, σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά (20%) στη Δύση εμφανίζει άσθμα.
«Η έρευνά μας ενισχύει την ‘υπόθεση της υγιεινής’, σύμφωνα με την οποία τείνουμε να κάνουμε υπερβολικά καθαρό το περιβάλλον μας», εξηγεί ο Δρ Φίνλεϊ.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη προβιοτικών θεραπειών για τα βρέφη. Ακόμα, μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία ενός νέου τύπου διαγνωστικού τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των παιδιών που κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα, ανάλογα με την μικροβιακή σύνθεση του γαστρεντερικού τους συστήματος.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα «παράθυρο» περίπου 100 ημερών μετά τη γέννηση του βρέφους, όταν μπορεί να αναληφθεί δράση για την προστασία του από πιθανό άσθμα, με την χορήγηση των κατάλληλων βακτηρίων σε αυτό.
Πάντως, οι επιστήμονες θα χρειασθεί να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους σε μεγαλύτερη μελέτη και, παράλληλα, να μελετηθεί πώς τα εν λόγω τέσσερα βακτήρια επηρεάζουν σε βάθος χρόνου την ανάπτυξη του άσθματος.