Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σουΐνμπορν της Αυστραλίας έρχονται να ανατρέψουν αυτά που ξέραμε, σύμφωνα με τα οποία οι χυμοί είναι συνυφασμένοι με την υγιεινή ζωή.
Σχετική μελέτη έδειξε πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά χυμούς κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν υπέρταση σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν τόσο συχνά, καθώς ένα ποτήρι χυμού την ημέρα φάνηκε να αυξάνει σημαντικά την κεντρική αρτηριακή πίεση, η οποία ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή στηθάγχης.
Ο βασικός συντάκτης της σχετικής μελέτης, Δρ Μάθιου Πέις, δηλώνει πως η τα νέα επιστημονικά ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, καθώς επικρατεί εδώ και χρόνια η άποψη ότι ο χυμός φρούτων είναι εξ ορισμού υγιεινός.
«Αν και ο χυμός φρούτων μάς παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών, περιέχει συνήθως μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και αμελητέα ποσότητα φυτικών ινών», δήλωσε σχετικά στη βρετανική εφημερίδα Daily Express, και πρόσθεσε: «Έτσι, η συστηματική κατανάλωση χυμού μπορεί να συμβάλλει στην υπερκατανάλωση ζάχαρης, εντείνοντας το πρόβλημα των αυξημένων περιστατικών υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων».
Ο χυμός φρούτων έχει «κατηγορηθεί» για τη συμβολή του στην επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη στη Βρετανία, καθώς μόλις 250 ml έτοιμου χυμού μπορεί να περιέχουν έως και 120 θερμίδες, ποσότητα αντίστοιχη με επτά κουταλάκια ζάχαρης, τη στιγμή που, σύμφωνα με την επίσημη οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από έξι κουταλάκια ζάχαρης την ημέρα.
Πηγή : eReportaz