facebook
twitter
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος
  • Ιατρικά Νέα
  • Ρεπορτάζ Υγείας
  • ΑΜΕΑ
  • Φάρμακο
  • Επιχειρηματικά Νέα
  • Ο Σκοπός μας
  • Επικοινωνία
  • Περισσότερα
    • Αρθρογραφία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία
    • Παιδί
    • Εναλλακτική Ιατρική
    • Σεξ
    • Νομοθεσία
    • Διάφορα
    • Είσοδος

Ταχίνι: Νεότερα δεδομένα για την προαγωγή της υγείας

01 Σεπτεμβρίου 2015 11:17
0 Σχόλια

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν και να υιοθετήσουν υγιεινούς τρόπους διατροφής, επιλέγοντας πρωτογενή τρόφιμα που παράγονται με πολύ μικρή επεξεργασία και μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της θρεπτικής αξίας του ημερήσιου διαιτολογίου. Βασικό αίτιο είναι η πληθώρα δημοσιευμάτων σχετικά με διατροφικά σκάνδαλα, που προκαλούν αβεβαιότητα στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να νιώθουν αβοήθητοι στην κάλυψη μίας καθημερινής ανάγκης, όπως είναι η διατροφή.
Ένα τρόφιμο που συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό είναι το ταχίνι, το οποίο όπως τονίζει ο κ. Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, διατηρώντας ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Με άλλα λόγια, είναι ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή μας.
Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να προσδιορίσει τα ακριβή συστατικά του σουσαμιού και κατ’ επέκταση του ταχινιού και να αξιολογήσει τις δράσεις του. Η έρευνα αυτή κατέληξε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Αρχικά, πιστοποιήθηκε το γεγονός ότι το ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες λιγνάνων και φαινολικών ενώσεων με πολύ έντονη αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά, εκτός από τα οφέλη που παρουσιάζουν για την υγεία του καταναλωτή, αποδείχθηκε ότι συμβάλλουν και στην προστασία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων του ταχινιού. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί το ταχίνι ως πηγή ω λιπαρών οξέων, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στο καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης αίματος.
Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη φάνηκε ότι έχουν αντιβακτηριακή δράση, προστατεύοντας τον καταναλωτή από την δράση παθογόνων μικροοργανισμών που οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις.
Τέλος, βρέθηκε ότι ορισμένα από τα συστατικά του σουσαμιού και κατ’ επέκταση του ταχινιού, συμβάλλουν στην αναστολή της αιμοπεταλιακής συγκόλλησης, μίας κατάστασης που ευθύνεται για την δημιουργία θρομβώσεων. Με άλλα λόγια, η έρευνα έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση σουσαμιού και ταχινιού μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών γενικότερα.
Βάση, λοιπόν, αυτών των πρόσφατων ευρημάτων θα πρέπει να θεωρήσουμε το ταχίνι ως ένα σημαντικό τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που πρέπει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινής διατροφής όλων, ως μέρος του πρωινού, των σνακς ή ακόμα και των κυρίως γευμάτων, στην προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Related posts:

  1. Ταχίνι: ένα super food βγαλμένο από τη φύση
  2. Ταχίνι: Η ελληνική super τροφή με πολλαπλά οφέλη
  3. Βάλτε το ταχίνι στη διατροφή σας
  4. Γιαούρτι…να το πιεις στο ποτήρι!
Κοινωνική Δικτύωση
  • google-share

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

*
*

leo-thrombosis


mytilineos
genesispharma2
genesispharma1
astellas prostate
novonordisk
abbvie
geneis
metropolitan
psoriasis
bms-cancer-day
roche
todermadenxehna
poy
esi2

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Live η ενημέρωση από υπ. Υγείας με τους Μ. Γκάγκα, Β. Παπαευαγγέλου και Γκ. Μαγιορκίνη
28 Απριλίου 2023
Live η ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα από τους Μ. Θεοδωρίδου & Μ. Θεμιστοκλέους
05 Απριλίου 2023
ΕΚΠΑ: Στις 150 καλύτερες σχολές του κόσμου η Φαρμακευτική Σχολή και στην 28η στο Quacquarelli Symonds
05 Απριλίου 2023
Αύξηση 8% στα αναπηρικά επιδόματα: Σχεδόν 200.000 οι δικαιούχοι - Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
05 Απριλίου 2023
Λέρος: Κινδύνεψε η υγεία εγκύου γιατί δεν υπήρχε αναισθησιολόγος
04 Απριλίου 2023
ΕΟΔΥ: Τι λέει για τους τρεις θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο Α
01 Απριλίου 2023
Σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 από τον ΕΟΔΥ
01 Απριλίου 2023
Ελλάδα - Θάνος Πλεύρης: Δύο προγράμματα για την παχυσαρκία - Θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στους έφηβους
01 Απριλίου 2023
Κέντρο Ημέρας και Κινητή Μονάδα για την υποστήριξη ασθενών με άνοια εγκαινιάστηκε στην Άρτα
31 Μαρτίου 2023
Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι;
31 Μαρτίου 2023

Αναζήτηση


  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
(c) 2009 healthreportaz.gr